Een waterschade is één van de ergste scenario’s die voor kunnen komen in een huis of bedrijf. De schade die een gebroken leiding of een overstroming kan aanbrengen moet je met je eigen ogen zien om het te geloven en het kan zeer overweldigend en traumatiserend zijn voor elke huiseigenaar. Het opruimen is ook geen gemakkelijke opgave en houd in dat er verschillende stappen genomen moeten worden.

Zelf doen of een Professioneel Bedrijf inschakelen?

Elke eigenaar zou zich moeten afvragen, “is dit een project wat ik zelf efficiënt kan doen? Kan ik mijn huis zelf weer naar de staat brengen waarin het verkeerde voor de waterschade?”

Wat houd het in?

Eerst zou je moeten kijken naar de stappen die genomen moeten worden om het probleem op te lossen. Ten eerste moet al het overtollige water verwijderd worden uit het getroffen deel. Soms kan het voldoende zijn om dit te doen met een nat-droogzuiger maar als er meer water ligt heeft u een professionelere uitrusting nodig.

Al het water moet uit het getroffen gebied gepompt worden daarna moet er gezorgd worden voor het overgebleven vocht. Ventilators, blowers en ontvochtigers zijn nodig om het vochtpercentage te verlagen naar acceptabele waarden, normaal gesproken is dit zo’n 50%.

Tapijten moeten worden gedroogd, schoongemaakt en gedesinfecteerd, vaak meerdere malen. Alle vloeren, muren en plafonds moeten op ongeveer dezelfde manier behandeld worden om vlekken, zwellingen, kraken en kromtrekken en schimmel te voorkomen. Water kan ook in uw muren komen, dit betekend dat er extra stappen genomen moeten worden om deze te drogen. Beschadigde gipsplaten moeten mogelijk worden uitgesneden en vervangen. Plafonds kunnen verzakken en instorten onder het gewicht van water.

Meubels en andere losse items moeten worden verplaatst, gedroogd en gereinigd. Waardevolle documenten, boeken of foto’s vereisen een speciale behandeling om te voorkomen dat ze verder beschadigd worden.

Een professional inschakelen?

Waterschade is een vak apart en de juiste stappen moeten worden genomen in de juiste volgorde. Het is een proces dat dagen of weken kan duren en vraagt om gespecialiseerde producten, materiaal en machines.

Ligt er weinig water, en kan het opgelost worden met een paar handdoeken en een dweil. Dan is het waarschijnlijk acceptabel om het zelf te doen. Als er meer water ligt dan adviseren wij om het professioneel te laten behandelen. De pros hebben de achtergrond, training en ervaring die nodig is om de grootste waterschades professioneel op te lossen. Ook word er van professionele bedrijven verwacht dat deze verzekerd zijn en hun werk garanderen, dit betekend dat u gerust kan zijn dat het werk goed word uitgevoerd.

Checklist Wat te doen bij Waterschade

  1. Zo snel mogelijk: Stop de waterbron!
  2. Schakel indien veilig de stroomonderbrekers uit die stroom leveren aan de  natte gebieden. En verwijder alle kleine elektrische apparaten uit de getroffen delen.
  3. Om schade te vermijden loop zo min mogelijk over het natte tapijt.
  4. Verwijder alle kleine meubels van het tapijt of plaats aluminiumfolie onder de poten. Dit voorkomt roest of meubelvlekken die permanent kunnen zijn.
  5. Hang gordijnen op zodat ze niet in contact zijn met natte vloeren, dit voorkomt watermerken.
  6. Verwijder breekbare, vocht-gevoelige, een kostbare items. En verwijder boeken, schoenen, papieren goederen, plantenpotten, en alle andere items die uw vloerbedekking kunnen bevlekken. Kijk ook onder bedden en meubels.
  7. Plan voor de waterschade specialist de meubels te verplaatsen naar droge, onaangetaste gebieden.
  8. Om de kans op een elektrische schok te vermijden, gebruik geen huis stof/waterzuiger om water te verwijderen.
  9. Indien de waterschade met het riool te maken heeft, behandel geen items en laat schakel alle ventilatoren, air conditioning en verwarming uit. Deze kunnen de besmetting verspreiden. 

Veiligheidstips Bij Waterschade

Zorg er bij waterschades voor dat het altijd veilig is de betreffende kamers te betreden. Na een waterschade kunnen structuren beschadigd zijn en dit is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Gebruik altijd je gezonde verstand.

Wees altijd op je hoede bij het betreden van waterschades omdat sommige vloertypes erg glad kunnen worden onder een laagje water.

Elke verkleuring in water moet met zorg behandeld worden. Hoe donkerder het water hoe vuiler. Zwart water dient ten alle tijden vermeden te worden. Dit water bevat ongezonde stoffen, schadelijke bacteriën en schimmels.

Om microbiële problemen te voorkomen houd de getroffen ruimtes zo koel mogelijk. Verwarm de ruimte alleen als de waterschadespecialist hiertoe opdracht geeft.

Gratis Online Offerte