logo cinco cleaning

Badkamer Schoonmaken

schone badkamer

De badkamer is een belangrijke ruimte in ons huis waar we ons dagelijks wassen, ons tanden poetsen en ons klaarmaken voor de dag. Het is daarom belangrijk om deze ruimte goed te onderhouden en schoon te houden.

Een schone badkamer ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, het is ook beter voor onze gezondheid. Bacteriën en schimmels kunnen zich makkelijk vestigen in een vochtige en warme omgeving zoals de badkamer, en het regelmatig schoonmaken van deze ruimte kan helpen om de verspreiding van ziektes te voorkomen. Bovendien kan een frisse en aangename badkamer ons helpen om de dag goed te beginnen of te eindigen.

In dit artikel geven we stap voor stap aan hoe je je badkamer grondig en efficiënt kunt schoonmaken, zodat je met een gerust hart kunt genieten van je frisse en schone badkamer.

Stap 1: Verzamel de juiste schoonmaakmiddelen en gereedschappen.

Voordat je begint met het schoonmaken van je badkamer, is het belangrijk om alle benodigde schoonmaakmiddelen en gereedschappen bij elkaar te hebben. Dit zorgt ervoor dat je niet halverwege het schoonmaakproces hoeft te stoppen om iets te gaan zoeken. Hieronder een lijst met mogelijke benodigdheden:

 • Allesreiniger: Dit is een universeel schoonmaakmiddel dat geschikt is voor het schoonmaken van verschillende oppervlakken, zoals de wastafel, de spiegel en de kranen.
 • Glasreiniger of multireiniger: Dit is voor het reinigen van gladde oppervlaktes zoals ramen en spiegels.
 • Toiletreiniger: Dit is een speciaal schoonmaakmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor het schoonmaken van het toilet.
 • Stofzuiger: De stofzuiger kan gebruikt worden om de vloer en eventueel ook de hoeken en kieren in de badkamer grondig te stofzuigen. Dit zorgt ervoor dat je een schone en stofvrije ruimte hebt om verder mee te schoonmaken.
 • Doek of microvezeldoek: Dit zijn materialen die gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld de wastafel en de spiegel te drogen en af te nemen.
 • Vloerreiniger: Dit is een speciaal schoonmaakmiddel dat geschikt is voor het schoonmaken van vloeren, zoals tegels of laminaat.

Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt voordat je begint met het schoonmaken van je badkamer, zodat je efficiënt te werk kunt gaan.

Stap 2: Toilet schoonmaken.

Het toilet is één van de belangrijkste elementen in de badkamer die regelmatig schoongemaakt moet worden. Hieronder staan de stappen om het toilet grondig te reinigen:

 1. Maak het toilet zelf schoon. Gebruik hiervoor een toiletreiniger of sopje en een toiletborstel. Spuit de reiniger rondom het toilet en laat dit enkele minuten intrekken. Gebruik vervolgens de toiletborstel om het toilet grondig te schrobben, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Zorg ervoor dat je ook de rand en de afvoer goed schoonmaakt.
 2. Maak het toilet vervolgens af met een doek of microvezeldoek. Dep het toilet droog en veeg eventuele strepen weg.
 3. Controleer of het toilet grondig schoon is. Als het toilet nog vuil is, herhaal dan de stappen totdat het toilet helemaal schoon is.
 4. Gooi de toiletborstel na gebruik weg in een emmer met water en bleek of gebruik een toiletborstelhouder met een zelfreinigende functie. Zo voorkom je dat de borstel zelf vies wordt en dat bacteriën zich vermenigvuldigen.

Door het toilet regelmatig grondig te reinigen, voorkom je dat er schimmel of bacteriën ontstaan en zorg je voor een hygiënische ruimte.

Stap 3: Maak de wastafel en de spiegel schoon.

De wastafel en de spiegel zijn twee elementen in de badkamer die vaak veel gebruikt worden en daarom ook regelmatig schoongemaakt moeten worden. Hieronder staan de stappen om deze elementen grondig te reinigen:

 1. Maak de wastafel schoon. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld allesreiniger en een doek of een microvezeldoek. Spray de reiniger op het oppervlak en wrijf het vervolgens goed in met de doek. Maak ook de randen en de afvoer grondig schoon.
 2. Maak de spiegel schoon. Gebruik hiervoor dezelfde reiniger en doek als voor de wastafel. Spray de reiniger op de spiegel en wrijf het vervolgens goed in met de doek. Maak ook de randen van de spiegel grondig schoon.
 3. Maak de kranen schoon. Gebruik hiervoor dezelfde reiniger en doek als voor de wastafel en de spiegel. Spray de reiniger op de kranen en wrijf het vervolgens goed in met de doek. Maak ook de randen en eventuele knoppen grondig schoon.
 4. Maak de wastafel en de spiegel vervolgens af met een doek of microvezeldoek. Dep het oppervlak droog en veeg eventuele strepen weg.

Door de wastafel en de spiegel regelmatig grondig te reinigen, voorkom je dat er vlekken of aanslag ontstaan en zorg je voor een frisse en hygiënische ruimte.

Stap 4: Bad en douche schoonmaken.

Het bad of de douche is een belangrijk element in de badkamer dat regelmatig gebruikt wordt en daarom ook regelmatig schoongemaakt moet worden. Hieronder staan de stappen om het bad of de douche grondig te reinigen:

 1. Maak het bad of de douche schoon. Gebruik hiervoor een sopje of een speciaal badkamerreiniger en een borstel of stoffer en blik. Maak het oppervlak grondig schoon, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Maak ook de randen en eventuele knoppen grondig schoon.
 2. Maak de afvoer schoon. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een afvoerreiniger of een sopje en een borstel. Maak de afvoer grondig schoon en verwijder eventuele haren of andere vuildeeltjes die zich in de afvoer bevinden.
 3. Maak het bad of de douche vervolgens af met een doek of microvezeldoek. Dep het oppervlak droog en veeg eventuele strepen weg.
 4. Controleer of het bad of de douche grondig schoon is. Als het bad of de douche nog vuil is, herhaal dan de stappen totdat het bad of de douche helemaal schoon is.

Door het bad of de douche regelmatig grondig te reinigen, voorkom je dat er vlekken of aanslag ontstaan en zorg je voor een frisse en hygiënische ruimte.

Stap 5: Vloer schoonmaken.

De vloer in de badkamer kan snel vuil worden door bijvoorbeeld waterdruppels, haren of andere vuildeeltjes. Daarom is het belangrijk om de vloer regelmatig grondig te reinigen. Hieronder staan de stappen om de vloer in de badkamer grondig te reinigen:

 1. Maak de vloer schoon. Gebruik hiervoor een sopje of een vloerreiniger en een doek of bezem. Maak het oppervlak grondig schoon, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Maak ook de hoeken en kieren grondig schoon.
 2. Maak de vloer vervolgens af met een doek of microvezeldoek. Dep het oppervlak droog en veeg eventuele strepen weg.
 3. Controleer of de vloer grondig schoon is. Als de vloer nog vuil is, herhaal dan de stappen totdat de vloer helemaal schoon is.
 4. Als je tegels op de vloer hebt, kun je deze eventueel ook nog sealen met een tegelsealer. Dit zorgt ervoor dat vocht en vuil minder goed in de tegels trekken en dat de tegels langer mooi blijven.

Door de vloer in de badkamer regelmatig grondig te reinigen, voorkom je dat er vlekken of aanslag ontstaan en zorg je voor een frisse en hygiënische ruimte.

Bonusstap: Voeg een geur toe aan je badkamer.

Na het grondig schoonmaken van je badkamer is het leuk om de ruimte een frisse geur te geven. Dit kan bijvoorbeeld door een geurstokje of -kaars te gebruiken of door een paar druppels essentiële olie op een washandje te druppelen en deze op te hangen. Hieronder staan enkele stappen om een geur toe te voegen aan je badkamer:

 1. Kies een geur die je lekker vindt. Er zijn talloze geuren beschikbaar, dus kies een geur die bij jou past. Bijvoorbeeld een frisse geur zoals citroen of eucalyptus, of een bloemige geur zoals lavendel of roos.
 2. Kies een manier om de geur toe te voegen. Zoals eerder genoemd, kun je bijvoorbeeld een geurstokje of -kaars gebruiken of een paar druppels essentiële olie op een washandje druppelen.
 3. Voeg de geur toe aan je badkamer. Gebruik het geurstokje of -kaars volgens de aanwijzingen op de verpakking of hang het washandje met essentiële olie op een plek waar het goed kan uitwaaien, bijvoorbeeld aan de spiegel of aan de deurknop.

Door een geur toe te voegen aan je badkamer, zorg je voor een extra frisse en aangename sfeer in de ruimte. Let wel op dat je geen geuren gebruikt die irriterend zijn of allergische reacties kunnen veroorzaken.

Samenvatting badkamer schoonmaken:

In dit artikel hebben we stap voor stap laten zien hoe je je badkamer grondig en efficiënt kunt schoonmaken. Door regelmatig de toilet, de wastafel en de spiegel, het bad of de douche en de vloer grondig te reinigen, voorkom je dat er schimmel of bacteriën ontstaan en zorg je voor een frisse en hygiënische ruimte. Als bonus kun je ook nog een geur toevoegen aan je badkamer om de ruimte extra fris te maken. Door deze stappen te volgen, kun je met een gerust hart genieten van je schone en frisse badkamer.

 1. Verzamel de juiste schoonmaakmiddelen en gereedschappen.
 2. Maak het toilet schoon.
 3. Maak de wastafel en de spiegel schoon.
 4. Maak het bad of de douche schoon.
 5. Maak de vloer schoon.
 6. Voeg een geur toe aan je badkamer (optioneel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lazen ook: