logo cinco cleaning

Hoe vaak moet je een vloerkleed laten reinigen?

2 specialisten sproeien en reinigen het vloerkleed

De meeste mensen laten hun vloerkleed reinigen als er een ongelukje is gebeurd of als het tapijt zichtbaar vies is. Maar zolang het tapijt er nog goed uitziet wordt er eigenlijk niet aan gedacht om het te laten reinigen. En dit is eigenlijk ook wel logisch. Optisch ziet het er immers nog goed uit, dus waarom zou je?

Vloerkleden kunnen heel veel vuil en zand verbergen. Een kleed is een soort filter van je kamer en verzamelt het stof en vuil zodat je het niet in hoeft te ademen.

Tapijten kunnen vol met vuil en zand zitten zonder dat je het ziet en met de stofzuiger krijg je er maar een klein deel uit. Zand werkt als schuurpapier in een tapijt en met elke stap die je zet beschadig je de vezel. Zo slijt een vuil tapijt veel sneller dan een schoon tapijt.

Hoe vaak je een tapijt laat reinigen is van verschillende dingen afhankelijk:

  • Wordt het veel gebruikt?
  • Heb je huisdieren?
  • Wat voor tapijt is het?

Waar ligt het vloerkleed?

Hoe vaak je je vloerkleed moet laten reinigen is onder andere afhankelijk van hoe intensief het wordt gebruikt.

Of je vloerkleed intensief gebruikt wordt is afhankelijk van de plek waar het in je huis ligt.

Ligt het in de gang bij de ingang dan is er veel loopverkeer. Hoe meer verkeer, hoe meer vuil er in het vloerkleed komt en hoe vaker het gereinigd zal moeten worden.

Ligt het tapijt op een plek met minder verkeer zoals bijvoorbeeld de slaapkamer dan komt er minder vuil in het vloerkleed en hoeft het ook minder vaak gereinigd te worden.

Als het vloerkleed op een plek ligt met gemiddeld tot veel verkeer, dan kan je denken aan een professionele reiniging van ongeveer 1 x per 6 maanden voor kleden die erg intensief gebruikt worden tot 1 x per jaar voor vloerkleden die normaal intensief gebruikt worden.

Ligt het op een plek waar weinig verkeer is dan zou je het elke 2 tot 5 jaar kunnen laten reinigen.

Heb je huisdieren?

Wij mensen kunnen onze schoenen uitdoen als we binnenkomen. Honden en katten kunnen dit niet. Wel komt er veel vuil van buiten tussen de poten en in de vacht, en dit komt uiteindelijk in het vloerkleed terecht..

De vloerkleden van mensen met huisdieren zijn over het algemeen vuiler en moeten vaker gereinigd worden dan vloerkleden van mensen zonder huisdieren.

Daarnaast kan het gebeuren dat de hond of kat een keer ongemerkt op het tapijt geplast heeft. Dit hoef je niet altijd te merken. Soms komt de geur geleidelijk en merk je niet eens dat je vloerkleed stinkt. Bezoek ruikt het wel! Iets om rekening mee te houden als je visite krijgt.

Heb je een hond of kat, laat dan minimaal 1 keer per jaar of elke 6 maanden je vloerkleed reinigen. Zo weet je zeker dat je tapijt altijd schoon en hygiënisch is en niet stinkt.

Wat voor tapijt heb je?

Tapijten zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige tapijten moeten voor het behoud en de hygiëne vaker gereinigd worden dan andere kleden.

Heb je een kortpolig tapijt dan zijn er over het algemeen geen bijzonderheden en kan je bovenstaand advies aanhouden.

Een uitzondering is een Ziegler tapijt. Dit is een prachtig kortpolig wollen tapijt met plantaardige kleurstoffen en wordt in Pakistan gemaakt. Bij Ziegler tapijten ontstaan er na verloop van tijd op de veel belopen plekken looppaden. Dit is deels slijtage en deels vuil. Als je te lang wacht met het reinigen kan dit looppad permanent zijn. Heb je dus een Ziegler tapijt laat het dan reinigen voordat of direct als je het looppad begint te zien. Zo geniet je veel langer van het tapijt.

Heb je een hoogpolig tapijt? In hoogpolig tapijt gaat veel vuil zitten waar je met de stofzuiger niet bij kan en daarom moeten hoogpolige tapijten ook vaker professioneel gereinigd worden.

Samenvatting

Hoe vaak je je vloerkleed moet laten reinigen is afhankelijk van het gebruik, of je huisdieren hebt en wat voor soort tapijt je hebt.

Heb je een hoogpolig tapijt dat veel gebruikt wordt en ook nog eens een hond en een kat? Dan zou je elke 6 maanden je vloerkleed kunnen laten reinigen om er zo lang mogelijk van te genieten.

Heb je een kortpolig tapijt in de slaapkamer (weinig verkeer) waar geen huisdieren komen? Dan zou je je vloerkleed elke 2 tot 5 jaar kunnen laten reinigen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lazen ook: