logo cinco cleaning

Inloopmatten

De ultieme gids voor het creëren van een schoonloopzone in je huis.
inloopmatten bij voordeur

Inloopmatten zijn een super belangrijk onderdeel bij het schoon en gezond houden van jouw huis. Met de juiste inloopmatten voorkom je dat vuil en vocht van buiten door het huis verspreid wordt en bescherm je je vloer en vloerkleed. Echter, veel mensen vergeten deze stap bij het inrichten van hun huis. In deze gids geven we je een overzicht van de verschillende soorten inloopmatten en hoe je de juiste kunt kiezen voor jouw specifieke situatie.

Soorten inloopmatten

Er zijn drie soorten inloopmatten waaruit je kunt kiezen: buitenmatten, schoonloopmatten en droogloopmatten. Buitenmatten zijn bedoeld om grof vuil en water buiten de deur te houden. Schoonloopmatten zijn bedoeld om vuil op te nemen en te voorkomen dat het zich verder in huis verspreidt. Droogloopmatten zijn bedoeld om vocht op te nemen en jouw vloerbedekking te beschermen. Idealiter heb je alle 3 deze matten, maar vaak is er alleen ruimte voor één soort binnenmat, in dat geval moet je dus kiezen tussen een schoonloopmat of droogloopmat.

In deze gids zullen we elk van deze mattypes bespreken, hun voordelen en nadelen, en hoe je de juiste mat kunt kiezen voor jouw specifieke situatie. We zullen ook tips geven voor het onderhouden van de matten zodat ze hun werking behouden.

Zo kan je een efficiënte schoonloopzone in jouw huis creëren en ervoor zorgen dat jouw huis langer schoon blijft. Door de juiste inloopmat te kiezen, zal je ook de levensduur van jouw vloerbedekking en meubels verlengen. Laten we beginnen met de verschillende soorten inloopmatten:

Buitenmat

Cinco Buitenmat
Rena Buitenmat

Een buitenmat is een inloopmat die buiten geplaatst wordt om grof vuil, zoals modder, zand en water, buiten te houden. Deze mat wordt gemaakt van kunststof vezels, waardoor het bestendig is tegen alle weersinvloeden. Een buitenmat is de eerste stap in het creëren van een efficiënte schoonloopzone, omdat het het grootste deel van het vuil buiten houdt voordat het de deur bereikt.

De voordelen van een buitenmat zijn:

 • Het verwijdert grof vuil, zoals modder en zand
 • Het voert water af van de voeten, waardoor er minder vocht op de schoon of droogloopmat komt.

Een goede grootte voor een buitenmat is 100 cm x 60 cm, 100 cm x 150 cm of 200 cm x 150 cm. De Rena Buitenmat is verkrijgbaar in deze standaard maten en kan besteld worden via onderstaande knop.

Een buitenmat verwijdert alleen het grovere vuil, het is daarom belangrijk om binnen nog een extra inloopmat te plaatsen zoals een schoonloopmat voor het fijnere vuil.

Schoonloopmat

Cinco schoonloopmat
Rena Schoonloopmat

Een schoonloopmat is een inloopmat die binnen geplaatst wordt, met als doel om zoveel mogelijk vuil op te nemen en te voorkomen dat het zich verder in huis verspreidt. Deze mat is gemaakt van getwiste nylon vezels, die een goede vegende werking hebben en ervoor zorgen dat vuil niet op de mat blijft liggen. Dit maakt een schoonloopmat een uitstekende keuze voor mensen die graag hun huis schoonhouden.

De voordelen van een schoonloopmat zijn:

 • Het neemt zowel vuil als vocht op
 • De getwiste nylonvezels zorgen voor een goede vegende werking
 • Het vuil blijft niet op de mat liggen, maar zakt erin weg. Dit helpt om verdere verspreiding te voorkomen

De nadelen van een schoonloopmat zijn:

 • Neemt minder vocht op dan een droogloopmat

Een goede grootte voor een schoonloopmat is 85 cm, 115 cm of 150 cm breed. De Rena Schoonloopmat is verkrijgbaar in verschillende monotone kleuren of two-tone kleuren, en kan ook volledig op maat gemaakt worden voor jouw specifieke situatie. Het is belangrijk om te kiezen voor de grootst mogelijke mat die past binnen jouw plek en budget. Dit zorgt ervoor dat de mat meer en gemakkelijker vuil op kan nemen.

Een schoonloopmat moet ook regelmatig gestofzuigd worden om zijn werking te behouden. Hoe schoner de inloopmat is, hoe beter hij zijn werk kan doen.

Mocht je geen ruimte hebben voor een schoonloopmat én een droogloopmat, dan is een schoonloopmat met gedraaide nylon pool de beste keuze, deze neemt zowel vuil als vocht op.

Droogloopmat

Rena Droogloopmat

Een droogloopmat is een inloopmat die speciaal ontworpen is om vocht op te nemen. De mat is gemaakt van een absorberende stof, die het vocht opneemt en vasthoudt. Hierdoor voorkom je dat vocht zich verder in huis verspreid.

De voordelen van een droogloopmat zijn:

 • Het neemt meer vocht op dan een schoonloopmat

De nadelen van een droogloopmat zijn:

 • Vuil blijft meer op de vezels liggen waardoor het minder vuil opneemt en het vuil gemakkelijker door het huis verspreidt kan worden.

Een goede grootte voor een droogloopmat is 60 cm x 90 cm, 60 cm x 120 cm of 60 cm x 150 cm. De Rena Droogloopmat is verkrijgbaar in deze standaard maten en kan besteld worden via onze website.

Het is belangrijk om te onthouden dat een droogloopmat regelmatig gewassen moet worden om zijn werking te behouden. Ook, als je kiest voor een droogloopmat in plaats van een schoonloopmat, is het nog steeds noodzakelijk om een buitenmat te hebben om grof vuil te verwijderen.

Inloopmatten – Kiezen tussen een schoonloopmat en een droogloopmat?

Als de binnenruimte beperkt is bij het creëren van je schoonloopzone, dan heb je de keuze tussen een schoonloopmat en een droogloopmat. Beide matten hebben hun eigen voordelen en nadelen, dus het is belangrijk om te overwegen welke mat het beste past bij jouw situatie.

Een schoonloopmat is gemaakt van getwiste nylonvezels, die zowel vuil als vocht opnemen. Dit maakt de mat ideaal voor mensen die graag hun huis schoonhouden en willen voorkomen dat vuil zich verder in huis verspreidt. Een schoonloopmat is ook een goede keuze als je geen ruimte hebt voor een droogloopmat.

Een droogloopmat is gemaakt van een absorberende stof, die speciaal ontworpen is om vocht op te nemen, en het vuil blijft er meer op liggen. Is vocht dus de voornaamste reden dat je een schoonloopzone maakt, dan is een droogloopmat misschien een betere keuze jou.

Wij raden over het algemeen te kiezen voor een schoonloopmat, omdat deze uitstekend vuil opneemt en redelijk vocht op kan nemen. Een droogloopmat neemt uitstekend water op maar neemt slecht vuil op. Het vuil blijft vaak op de vezels liggen. Hierdoor wordt het gemakkelijker door het huis verspreid.

SchoonloopmatNeemt redelijk water opNeemt uitstekend vuil op
DroogloopmatNeemt uitstekend water opNeemt slecht vuil op
Vergelijking eigenschappen schoonloopmat en droogloopmat

De ideale schoonloopzone heeft 3 inloopmatten. Welke volgorde?

Als je besluit om alle drie de mattypen, buitenmat, schoonloopmat en droogloopmat te gebruiken, is het belangrijk om ze in de juiste volgorde te plaatsen. Hierdoor kan iedere mat zijn werk optimaal uitvoeren en wordt het vuil, zand en vocht zo effectief mogelijk buiten gehouden.

De juiste volgorde om de matten te plaatsen is als volgt:

 1. Buitenmat: Plaats de buitenmat direct bij de voordeur, zodat iedereen die binnenkomt zijn voeten kan vegen voordat hij de woning betreedt. De buitenmat is bedoeld voor het grovere vuil en moet bestand zijn tegen alle weersinvloeden.
 2. Schoonloopmat: Plaats de schoonloopmat direct na de buitenmat, zodat het vuil dat nog op de voeten zit verder wordt opgenomen. De schoonloopmat is bedoeld voor het fijnere vuil en zorgt ervoor dat het vuil niet verder in huis verspreid wordt.
 3. Droogloopmat: Plaats de droogloopmat achter de schoonloopmat. Deze mat is bedoeld voor het opnemen van vocht en helpt om de vloer droog te houden.

Onderhoud van inloopmatten

Om ervoor te zorgen dat de inloopmatten hun werking behouden, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Hieronder geven we aan wat de juiste manier is om de verschillende soorten inloopmatten te onderhouden.

Buitenmat:

Buitenmatten zijn gemaakt van kunststof vezels, dus ze zijn bestendig tegen alle weersinvloeden. Een buitenmat kan je gewoon afvegen met een vochtige doek of met de tuinslang schoonspuiten.

Schoonloopmat:

Schoonloopmatten moeten regelmatig worden gestofzuigd om hun werking te behouden. Dit helpt om vuil en stof uit de mat te verwijderen. Het is ook belangrijk om de mat regelmatig te laten drogen als deze nat is geworden. Daarnaast kan je overwegenom elk jaar je schoonloopmat professioneel te laten reinigen, zodat de mat in topconditie blijft en de levensduur ervan verlengd wordt.

Droogloopmat:

Droogloopmatten moeten regelmatig worden gewassen om hun werking te behouden. Als je een mat koopt met een wasbare rug die flexibel is, en hij past in de wasmachine, dan kan je dit zelf doen. Anders kan je een professioneel bedrijf inschakelen zoals Cinco Cleaning. Door de mat regelmatig te wassen verwijder je vuil waardoor de mat beter zijn werk zal doen. Het is ook belangrijk om de mat regelmatig te laten drogen als deze nat is geworden.

In geval van twijfel of voor verdere vragen over het onderhouden van inloopmatten, kun je het beste de gebruiksaanwijzing van de fabrikant raadplegen.

Belangrijk: Impregneer een inloopmat nooit. Inloopmatten zijn er juist voor bedoeld om vuil en vocht op te nemen. Als je ze impregneert zullen ze ook slechter werken.

Hoe beter je de mat onderhoudt, hoe beter hij zijn werk zal doen. Door regelmatig te stofzuigen, af en toe te wassen, wordt voorkomen dat vuil en vocht zich ophopen en dat de mat zijn absorptie- en vegende eigenschappen verliest.

Vervang de mat op tijd wanneer deze zijn werking begint te verliezen. Dit zorgt voor een efficiëntere schoonloopzone en helpt jouw huis schoon te houden.

Een goed onderhouden inloopmat is super belangrijk voor een efficiënte schoonloopzone in je huis. Door de juiste mat te kiezen en regelmatig onderhoud te plegen, kan je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk vuil buiten de deur blijft en jouw huis schoon en gezond blijft.

Samenvatting

Hoe creëer je een efficiënte schoonloopzone in huis door het kiezen van de juiste inloopmatten? We kunnen kiezen uit 3 soorten matten: buitenmatten, schoonloopmatten en droogloopmatten. Buitenmatten zijn bedoeld om grof vuil en water buiten de deur te houden. Schoonloopmatten zijn bedoeld om vuil op te nemen en te voorkomen dat het zich verder in huis verspreidt. Droogloopmatten zijn bedoeld om vocht op te nemen en jouw vloerbedekking te beschermen.

Het is het beste om alle drie deze matten te gebruiken, maar als er geen ruimte is voor alle drie, moet je kiezen tussen een schoonloopmat of een droogloopmat. We adviseren in dat geval om te kiezen voor een schoonloopmat. Een schoonloopmat neemt ook redelijk goed vocht op, terwijl een goede droogloopmat slecht vuil op kan nemen.

Het creëren van een efficiënte schoonloopzone in je huis is belangrijk om vuil, zand en vocht buiten de deur te houden en om jouw huis schoon en gezond te houden. Door de juiste inloopmat te kiezen en deze goed te onderhouden, kan je ervoor zorgen dat er minder vuil door je huis verspreid wordt.

inloopmatten - buitenmat
Rena Buitenmat

Het verwijdert grof vuil, zoals modder en zand.

inloopmatten - schoonloopmat
Rena Schoonloopmat

Het neemt zowel vuil als vocht op.

inloopmatten - droogloopmat
Rena Droogloopmat

Is gemaakt om vocht op te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lazen ook: