Lichtblauwe met witte logo van Cinco Cleaning

Motten in Tapijt

motten in vloerkleed laten behandelen

Wollen tapijten zijn geknoopt om vele jaren mee te gaan. Tapijten kennen een lange levensduur mits ze op de juiste manier verzorgd worden. Wordt een kleed niet goed verzorgd en krijgen insecten kans om zich te nestelen dan kan een kleed snel verloren gaan.

Larven van motten kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan vloerkleden. Vrouwelijke motten kunnen honderden eitjes leggen in textiel, zoals bijvoorbeeld in vloerkleden.

De uitgekomen larven voeden zich met wolvezels. Als ze ongestoord hun gang kunnen gaan, maken ze het hele vloerkleed kapot.

Een mot leeft het liefst in donkere stille plaatsen zoals op vloerkleden onder een bank of kast die niet vaak worden gezogen of schoongemaakt. Ze houden ook van vuile tapijten.

Motten voorkomen?

Zorg dan dat je een tapijt schoonhoudt, ook als je hem tijdelijk niet gebruikt en ergens opslaat. Stofzuig het tapijt regelmatig. Het liefst ook onder banken en kasten, omdat dit favoriete plekken zijn voor motten om zich te nestelen.

Een wollen tapijt voor lange tijd opslaan is extra vatbaar voor mot. Zorg er daarom voor dat je het tapijt goed opbergt en regelmatig even uitrolt en stofzuigt. Zo voorkom je dat het een aantrekkelijke plek wordt voor motten.

Mottenlarf voedt zich met wol
Mottenlarf voedt zich met wol.
Hoe kun je een mottenplaag herkennen?

Let op kleine vliegende motten. Deze vliegende motten geven aan dat er ergens een aanzienlijke mottenplaag is. De eitjes en larven van deze motten bevinden zich dan hoogstwaarschijnlijk in het vloerkleed.

Hoe ontdek je schade aan het vloerkleed?

Zoek naar losse vezels aan de boven- en onderkant van het kleed. Aan de bovenkant van een kleed zijn losse vezels soms niet makkelijk te herkennen. Kijk daarom ook altijd goed aan de onderkant. Zoek ook naar onregelmatige gaatjes en kale plekken.

Treft u motten aan in uw vloerkleed of tapijt neem dan altijd contact op met een professioneel reinigingsbedrijf zoals Cinco Cleaning om de juiste behandeling af te stemmen.

Hoe verwijder je motten uit tapijt?

De enige manier om te garanderen dat er geen levende larven meer inzitten is om het tapijt 2 weken lang in te vriezen op minimaal -18 graden. Cinco Cleaning beschikt over een speciale tapijtvriezer waar allerlei maten vloerkleden in passen. Na invriezen worden de tapijten op de gebruikelijke manier geïnspecteerd en gereinigd.

We kunnen vervolgens een anti-motten spray leveren. Door gebruik van deze spray wordt het tapijt minder aantrekkelijk voor motten. Het is echter geen garantie dat er geen motten meer terugkomen.

motschade vloerkleed
Motschade vloerkleed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lazen ook: