logo cinco cleaning

Tapijt Onderhouden 4 Tips

tapijt onderhouden

Je hebt weken gezocht en eindelijk dat prachtige tapijt gekocht dat perfect in je interieur past. Nu wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten.

Goed tapijtonderhoud zorgt ervoor dat het tapijt minder snel slijt, dat het tapijt continu mooi blijft en het verbetert de luchtkwaliteit in huis. Kortom allemaal voordelen om het onderhoud van je nieuwe tapijt niet links te laten liggen.

Hier zijn 4 simpele tips om je tapijt goed te onderhouden:

  1. Stofzuig regelmatig
  2. Behandel vlekken snel
  3. Professionele reiniging
  4. Breng geen vuil binnen

Stofzuig Regelmatig

Stofzuig regelmatig en stofzuig vaker op de plekken die vaker gebruikt worden, zoals looppaden en in de woon en eetkamer.

Goed stofzuigen is de gemakkelijkste en meest effectieve manier om het tapijt schoon te houden. Misschien zou je het niet verwachten, maar regelmatig stofzuigen heeft het grootste effect op de hygiëne in huis en de lucht die je inademt.

Het is belangrijk om het losse vuil zo snel mogelijk weg te halen, voordat het diep in de vezel wordt gestapt. Als je te lang wacht, gaat het vuil steeds dieper in het tapijt zitten en kan je het niet meer met de stofzuiger verwijderen.

Gebruik een goede stofzuiger met HEPA filter, zodat het stof niet aan de andere kant er weer wordt uitgeblazen.

Hoe vaak stofzuigen? Dit is natuurlijk afhankelijk van het gebruik. Heb je huisdieren en kinderen dan zal je vaker moeten stofzuigen. Als algemene regel minimaal 1 keer per week.

Behandel Vlekken Snel

De meeste tapijten zijn behandeld met een vuilafstotende laag. Hierdoor zijn de meeste huis-tuin-en keukenvlekken meestal relatief gemakkelijk te behandelen als je er snel bij bent. Hoe langer je wacht, hoe meer tijd het heeft om dieper in de vezel te trekken, en hoe groter de kans is dat de vlek uiteindelijk permanent is.

Stap 1: Verwijder eerst zoveel mogelijk overtollige vloeistof door met een schone witte katoenen doek of wit keukenpapier te deppen. Ga niet wrijven! Dit kan de vezel vervormen en beschadigen, zeker bij wollen of zijden tapijten.

Stap 2: Behandel de vlek met een geschikte vlekverwijderaar. Test altijd een klein beetje op een onopvallend plekje om er zeker van te zijn dat het product de vezel niet aantast of verkleurt.

Een goede allround vlekverwijderaar om altijd in huis te hebben zoals Vlekkenbaas. Op de site van schoonhuisshop.nl staat ook meer informatie over het behandelen van verschillende soorten vlekken.

Gebruik in ieder geval geen producten die de vezel aantasten en zeepresten achterlaten wat zorgt voor snelle hervervuiling.

Professionele tapijtreiniging

Laat je tapijt regelmatig professioneel reinigen om vuil te verwijderen dat diep in het tapijt zit. Wij raden aan het tapijt minimaal elk jaar te laten reinigen als je huisdieren hebt. Of eens in de 2 tot 3 jaar voor normaal gebruik tot elke 5 jaar voor delen die minder gebruikt worden zoals de slaapkamer. Lees in dit artikel meer over hoe vaak je tapijt te reinigen.  

Je kan ook zelf je tapijt reinigen maar dit kan veel tijd kosten en is lang niet zo grondig als professionele tapijtreiniging.

Breng geen vuil binnen

Maak een schoonloopzone door inloopmatten te plaatsen en doe thuis je schoenen uit.

Een schoonloopzone voorkomt dat vuil van buiten wat onder je schoenen zit door het hele huis wordt verspreid. Een goede schoonloopzone bestaat uit een buitenmat voor het grove vuil en een binnenmat om het het lichtere vuil onder je schoenen vandaan te halen.

Schoenen zorgen niet alleen dat vuil van buiten in het huis wordt verspreid, maar zorgen er ook voor dat je tapijt eerder slijt. Als je binnen op sokken, sloffen of blote voeten loopt, heeft het tapijt ook nog eens veel minder te verduren, waardoor het tapijt langer zal meegaan.

Als je deze 4 simpele stappen toepast, blijft je tapijt altijd mooi en verleng je de levensduur.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lazen ook: