logo cinco cleaning

Zelf bank reinigen – Hoe pak je dat aan?

Pro tip: Zo maak je je stoffen bank grondig schoon zonder professionals.
bank wordt gereinigd met een sproei extractiemachine

Ben je klaar om zelf je bank te reinigen? Geweldig! Laten we beginnen.

Je bank is waarschijnlijk één van de meest intensief gebruikte items in huis, dus het is niet verrassend dat deze na verloop van tijd vies wordt. Er kan een grauwe laag huidvetten ontstaan of er kunnen vlekken komen van ongelukjes met eten en drinken, make-up of bloed. Geen paniek, want wij hebben een handig stappenplan voor je!

We bieden drie opties:

 1. Licht vervuilde stoffen bank zelf reinigen. Deze methode is snel en gemakkelijk, zonder het gebruik van machines of ingewikkelde procedures.
 1. Zwaar vervuilde stoffen bank reinigen met meubelreiniger machine. Deze methode is grondiger en kost wat meer tijd en moeite, maar dan heb je je bank ook weer helemaal schoon! Dit is ook de methode die de meeste professionele meubelreinigingsbedrijven gebruiken.
 2. Bank laten reinigen door een professioneel bedrijf. Als je je tijd het liefst aan andere dingen besteedt, dan kan je er ook voor kiezen je bank te laten reinigen.

Reinig je bank op de juiste manier

Als professionele meubelreinigers willen we benadrukken dat we niks tegen mensen hebben die hun eigen bank willen reinigen. Integendeel, we werken graag met mensen die zich bezighouden met het uiterlijk van hun huis en interieur.

Er zijn veel manieren om een bank te “reinigen” die we niet aanraden. Op internet is veel te lezen over allerlei huis-, tuin- en keukenmiddelen, maar waarom zou je bijvoorbeeld je haar wassen met azijn of zelf een afwasmiddel maken met baking soda? Deze methodes zijn over het algemeen omslachtig, tijdrovend, geven niet het gewenste resultaat en kunnen zelfs de stof beschadigen of het probleem verergeren.

Gelukkig kun je ook de producten gebruiken die professionele meubelreinigingsbedrijven gebruiken. Zo maak je het jezelf makkelijker. Maar dan moet je wel weten welke producten dat zijn en hoe je ze moet gebruiken. Geen probleem, want dat gaan we je vertellen!😃

Zelf stoffen bank schoonmaken (licht vervuild)

We gebruiken hiervoor James Interieurreiniger, een biologisch afbreekbaar en pH-neutraal product dat geschikt is voor alle stoffen, van wol tot synthetische stoffen en zelfs plantaardige stoffen. Het is ook perfect voor het oppervlakkig schoonmaken van tapijten.

Let op: deze methode is het meest geschikt voor licht vervuilde banken. Als je bank echt vies is, check dan ons stappenplan voor het grondig reinigen van zwaar vervuilde stoffen banken.

Wat heb je nodig?

 • Een stofzuiger met bekledingsmondstuk.
 • Een spuitbus James Interieurreiniger.
 • Een schone witte badstof handdoek. Het is belangrijk dat de handdoek wit is, zodat je geen risico loopt op het overbrengen van kleur.

Stappenplan stoffen bank schoonmaken met James interieurreiniger:

Heb je alles in huis? Super! dan gaan we beginnen met het echte werk.

Met onze stappen en James Interieurreiniger is het een fluitje van een cent.

Laten we beginnen:

Stap 1: Zuig de bank af met je stofzuiger. Gebruik het bekledingsmondstuk om los vuil en stof te verwijderen.

bank wordt gestofzuigd met een meubelmondstuk
Bank wordt gestofzuigd met meubelmondstuk.

Stap 2: Spray een halve vierkante meter met James Interieurreiniger. Houd de spuitbus op ongeveer 20 cm afstand en zorg ervoor dat het middel gelijkmatig verdeeld wordt. Maak de stof licht vochtig.

Stap 3: Wacht een paar seconden tot het middel is ingetrokken. Zorg ervoor dat het niet opdroogt.

Stap 4: Wrijf met lange halen de bank droog en schoon met een schone witte badstof handdoek.

Stap 5: Ga door met stap 1 totdat je de hele bank hebt behandeld. Als er nog vuil achterblijft, kan je de stappen herhalen totdat je tevreden bent met het resultaat. Zorg wel dat de bank goed droog is voordat je voor een tweede of derde keer begint. Zo voorkom je dat de vezel verzadigd raakt en het vuil moeilijker loslaat.

Bank reinigen met meubelreiniger machine (zwaar vervuild)

Is je stoffen bank echt vies en heb je behoefte aan een grondige reiniging? Dan is de sproei-extractiemethode de beste keuze. Dit is wat de meeste professionele meubelreinigingsbedrijven in Nederland ook gebruiken en wat wij ook als professionele service aanbieden aan onze klanten. 

Hoewel sommige bedrijven beweren dat ze de enigen zijn die dit kunnen, is dat absoluut niet waar. Iedereen kan het! Het kost wel wat tijd en moeite, dus als je liever je tijd aan iets anders besteedt, is het misschien verstandiger om het aan een professioneel bedrijf over te laten. Lees hier meer over het laten reinigen van je bank.

stoffen bank wordt gereinigd met een meubelreiniger machine

Maar als je nieuwe dingen wil leren, geld wilt besparen en trots wil zijn op wat je zelf hebt gedaan, dan is dit misschien wel wat voor jou! Misschien vind je het wel zo leuk dat je je eigen meubelreinigingsbedrijf wilt beginnen om anderen te helpen hun meubels fris en schoon te houden. 🙂

Let op: deze methode is over het algemeen niet geschikt voor stoffen met plantaardige vezels zoals katoen of linnen. Als je deze vochtig maakt is de kans groot dat ze bruinig opdrogen. Helaas is het in dat geval niet mogelijk om je bank grondig te reinigen. Je kan je bank dan alleen oppervlakkig reinigen, zoals hierboven omschreven.

Is je bank gemaakt van wol of synthetisch? Lees dan snel verder om te zien hoe je je bank grondig kunt reinigen.

Ben je klaar om je stoffen bank grondig te reinigen? Dit heb je nodig:

 • Een meubelreiniger
 • Een reinigingsmiddel
 • Een vlekverwijderaar
 • Een impregneermiddel (optioneel)

Op schoonhuisshop.nl kan je al deze middelen gemakkelijk aanschaffen met 1 systeem dat ontworpen is zodat je gemakkelijk professionele producten in huis haalt om je eigen stoffen meubels te reinigen.

De set bestaat uit een meubelreiniger huren voor 1 week, reinigingsmiddel voor wol of synthetische stof, een gemakkelijke stap voor stap handleiding en optioneel vlekverwijderaars en impregneermiddel. Helemaal compleet dus. De hele set wordt gratis bij jou thuis gebracht en weer opgehaald.

Een meubelreiniger.

Een meubelreiniger is een machine die onder druk water in de stof spuit en het direct d.m.v. een vacuüm weer opzuigt met een speciaal meubelmondstuk. Er zijn verschillende machines op de markt verkrijgbaar van verschillende kwaliteiten en prijzen. Als je een beetje een machine wilt kost dat al snel zo’n € 800.

Maar gelukkig, ze zijn ook te huur. Je kunt bij schoonhuishop.nl een meubelreiniger huren of bij Doe Het Zelf winkels zoals de Gamma en de Praxis. Je kan er ook voor kiezen zelf een machine te kopen, maar deze zijn vaak minder krachtig waardoor het resultaat minder is en je er vaker overheen moet om hetzelfde resultaat te bereiken.

Reinigingsmiddel

Gebruik een reinigingsmiddel om het vuil los te maken van de stof voordat je met de machine over je bank gaat. We raden af om schoonmaakmiddelen te gebruiken die je bij de supermarkt of bouwmarkt koopt, aangezien deze vaak agressief zijn en ervoor zorgen dat je bank sneller vies wordt. In plaats daarvan kun je een speciaal reinigingspakket voor wollen of synthetische banken aanschaffen met producten die wij ook gebruiken bij onze klanten bij schoonhuisshop.nl.

Vlekverwijderaar

Als je geen specifieke vlekken in je bank hebt zitten, dan heb je ook geen speciale vlekverwijderaar nodig. Je bank zal dan schoon worden van het reinigingsmiddel.

Heb je wel hardnekkige oude vlekken? Dan raden we aan om ook een vlekverwijderaar te gebruiken die geschikt is voor het type vlekken die jij in je bank hebt zitten. Wij als professionele meubelreingers gebruiken de producten van James, omdat deze biologisch afbreekbaar zijn, gemakkelijk in het gebruik en het beste werken.

 • James Vlekkenwonder – voor vlekken zoals rode wijn, koffie, thee, fruit en bloed.
 • James Vlekkenspray – voor vlekken zoals schoensmeer, vet, olie, verf, lijmresten, kauwgom en teer.

Impregneerspray voor banken (optioneel)

Als je bank helemaal gereinigd en droog is, kan het verstandig zijn om een impregneerspray aan te brengen. Dit helpt om vlekken en vuil te voorkomen en zorgt ervoor dat je bank langer schoon blijft. Impregneerspray is optioneel, maar kan wel een aanrader zijn als je graag zo min mogelijk tijd wilt besteden aan het onderhouden van je bank. Wij gebruiken bij onze klanten de Rena Vezelbeschermer Eco. Een natuurvriendelijke impregneerspray die uitstekend werkt om je bank te beschermen tegen vocht en vlekken.

Stappenplan bank reinigen met meubelreiniger machine

Stoffen bank wordt gereinigd met een meubelreiniger machine

Hier is het stappenplan voor het reinigen van je bank met een meuebelreiniger:

 1. Verwijder los vuil en stof met een stofzuiger en het bekledingsmondstuk.
 2. Test eerst altijd een onopvallend stukje bank voordat je de hele bank reinigd.
 3. Spuit het reinigingsmiddel op de bank en masseer het in de stof met een borstel of met je handen.
 4. Laat het reinigingsmiddel enkele minuten inwerken.
 5. Gebruik de sproei-extractie machine om de bank grondig te reinigen. Begin bij de bovenkant van de bank en werk je naar beneden toe. Maak meerdere passes over de stof om ervoor te zorgen dat het vuil goed wordt opgezogen.
 6. Gebruik de vlekverwijderaar om hardnekkige vlekken aan te pakken. Volg de aanwijzingen op het etiket van het product.
 7. Laat de bank goed drogen voordat je er weer op gaat zitten. Dit kan enkele uren duren, afhankelijk van de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte.
 8. Als je wilt, kan je nu een impregneerspray aanbrengen om vlekken en vuil te voorkomen en om de stof langer schoon te houden. Volg de aanwijzingen op het etiket van het product.

Daar heb je het, een compleet stappenplan voor het grondig reinigen van je stoffen bank. We hopen dat je veel plezier hebt van je glanzende en schone bank en dat je nu vol trots bent dat je het zelf hebt gedaan!

Toch liever je bank laten reinigen?

Als je je stoffen bank liever laat reinigen door een professioneel meubelreinigingsbedrijf, dan is Cinco Cleaning een uitstekende keuze. Met meer dan 40.000 tevreden klanten, 33 jaar ervaring en een 30 dagen tevredenheidsgarantie, is Cinco Cleaning de specialist op het gebied van meubelreiniging.

Cinco Cleaning biedt huisbezoeken zonder voorrijkosten, zodat je je bank op een gemakkelijke manier kunt laten reinigen. De meubelreinigers van Cinco Cleaning hebben al meer dan 3000 5-sterren beoordelingen ontvangen, dus je kunt er zeker van zijn dat je bank in goede handen is.

Laat Cinco Cleaning je stoffen bank grondig reinigen en geniet weer van een mooie, schone bank in je huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lazen ook: