Lichtblauwe met witte logo van Cinco Cleaning

Zelf Tapijt Reinigen

zelf tapijt reinigen

Als ik thuis zelf dingen kan doen en daarmee wat geld kan besparen, dan doe ik dat ook graag. Ik voel me zo trots als een pauw wanneer ik dingen zelf uitvogel en het resultaat ook nog eens goed is. Dus hoe zit dat nou met zelf tapijt reinigen?

Ook al werk ik als professioneel tapijtreiniger, ik wil direct duidelijk maken dat ik er niets op tegen heb als mensen hun eigen tapijt willen reinigen.

Verbaast je dat? Bekijk het eens van mijn kant: Als je je eigen tapijt reinigt, betekent dit dat je het tapijt zo lang mogelijk mooi wilt houden; dat is nou precies wat wij ook willen.

En wat nog belangrijker is, het betekent dat je je bezig houdt met de uitstraling van niet alleen jouw tapijt, maar ook van je hele huis. En wij werken graag met dit soort mensen!

Dit betekent niet dat het reinigen van tapijt op alle mogelijke manieren gedaan kan worden. Er zijn veel producten op de markt om tapijten te “reinigen” waarvan wij denken dat ze niet gebruikt zouden moeten worden. Ik zal geen namen van merken noemen omdat deze steeds veranderen. Maar laten we eens naar de verschillende methoden kijken:

1. Zelf tapijt reinigen met vloeistoffen en zeep die worden aangebracht in ingeschrobd.

zeep in tapijt
Zelf tapijt reinigen met zeep en vloeistof.

Dit is een wat oudere reinigingsmethode die we af en toe toch gebruikt zien worden. Met deze methode blijven de meeste reinigingsmiddelen in het tapijt zitten. Het probleem is nogal duidelijk. Wat gebeurt er met al die zeep? Het zal zeker niet vanzelf verdwijnen. Het blijft in het tapijt zitten en trekt vaak meer vuil aan, zeker wanneer de vochtigheid hoog is. En wanneer het tapijt dan weer vies lijkt, wat doe je dan? Precies, je herhaalt het proces. Hierdoor vererger je bij elke reinigingsbeurt de situatie. Deze tapijten zullen er na verloop van tijd dof en versleten uit zien. Vaak worden deze tapijten onherstelbaar aangetast.

2. Poeders die worden aangebracht ingeschrobd en uitgezogen.

zelf tapijt reinigen met poeder
Zelf tapijt reinigen met poeders.

Deze kunnen geur absorberende chemicaliën bevatten. Deze methode heeft veel van de negatieve eigenschappen van de vorige methode. Wederom worden droge chemicaliën op een tapijt gesprenkeld, maar hoeveel van deze worden hierna nou echt opgezogen? Hoeveel mensen nemen de tijd om grondig te stofzuigen. Wat gebeurt er met de rest? Het gaat niet vanzelf weg. Deze methode kan je tijdelijke resultaten geven, maar de resultaten op de lange termijn zijn niet al te goed.

Hoe zit het met methoden die goed zijn om te gebruiken?

3. Zelf tapijt reinigen met thuisreinigingsmachine.

zelf tapijt reinigen met reinigingsmachine
Zelf tapijt reinigen met reinigingsmachine.

Deze kunnen gekocht worden bij verschillende elektrawinkels of online shops zoals coolblue en bol.com. Of je kan ze huren bij de doe-het-zelf zaken zoals Gamma en Karwei. Ze werken met het zelfde principe als de machines waarmee wij werken maar hebben veel minder kracht. Een beetje machine kost tussen de € 500 en € 1000.

Water en een klein beetje reinigingsmiddel wordt op het tapijt gebruikt en meteen opgezogen. Dit werkt prima als het op de goede manier gedaan wordt.

Wees voorzichtig! 
Hier zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden als je kleinere reinigingsmachine gebruikt als je zelf tapijt gaat reinigen.

1. Gebruik niet teveel reinigingsmiddel!

Dit kan niet vaak genoeg gezegd worden. We hebben de neiging om te denken dat als een klein beetje goed is, dat heel veel beter moet zijn. Dit is in dit geval niet waar.

Het is beter om te weinig reinigingsmiddel te gebruiken dan te veel.

Ik adviseer om misschien de helft, of zelfs minder dan de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken. Je kunt het altijd opnieuw doen. Maar als er eenmaal teveel reinigingsmiddel in je tapijt zit krijg je dit er heel lastig weer uit.

Onthoud dat het meeste vuil dat je probeert te reinigen in water oplosbaar is en niet eens zo veel reinigingsmiddel nodig heeft om verwijderd te worden.

2. Gebruik niet teveel water

Iedereen kan een tapijt nat maken. Je hebt er eigenlijk alleen maar een tuinslang voor nodig. Maar hoe krijg je al dit water er weer uit?

Zorg ervoor dat je vaak met je waterzuiger heen en weer gaat. Niet alleen is dit goed voor het drogen, omdat elke druppel water die je opzuigt niet verdampt hoeft te worden, maar in dit water zit ook vuil wat je eruit haalt. Het tapijt zal schoner worden alleen al met deze stap.

3. Onderschat de omvang van de taak niet

Het duurt veel langer om de klus goed te doen met een kleinere machine – hier kan je niet omheen. Ik heb van onze klanten gehoord dat, in veel gevallen, weekenden verloren gaan aan het reinigen van een relatief klein tapijt, eentje waar wij ongeveer een uurtje mee bezig zouden zijn.

Je moet de kosten opwegen tegen de voordelen. Elke doe-het-zelver weet dat het soms beter is om andere mensen dingen te laten doen, hetzij vanwege tijd, omvang van de klus of omdat je de kennis niet hebt.

4. Niet alle tapijten kunnen op deze manier gereinigd worden

Niet alle soorten tapijt kunnen tegen water. Sommige tapijten met natuurlijke vezels als katoen, wol en linnen kunnen bruin opdrogen, kleuren kunnen doorlopen of krimpen. Heb je een kostbaar tapijt en twijfel je? Test dan eerst goed of schakel direct een specialist in.

5. Het is geen alternatief voor professionele tapijtreiniging

Ik zeg dit niet alleen voor mijn eigen belang. Het is gewoon waar. Kleinere machines goed kunnen werken voor het tijdelijk opfrissen voor wanneer je bezoek krijgt, maar ze kunnen simpelweg niet genoeg kracht genereren als een machine van ons. Ze kunnen niet even diep of grondig reinigen, ongeacht hoeveel tijd hieraan besteed wordt.

Samenvatting:

Kortom, zelf tapijt reinigen kan zeker effectief zijn mits je er de tijd voor hebt, de beste methode kiest en goed te werk gaat. Nog even kort de voordelen en de nadelen van zelf tapijt reinigen:

Voordelen van zelf tapijt reinigen

  • Goedkoper dan professionele reiniging
  • Leerzaam

Nadelen van zelf tapijt reinigen

  • Kan nooit het resultaat behalen van professioneel tapijt laten reinigen
  • Kan heel veel tijd kosten
  • Weinig kennis aanwezig over stoffen en producten waardoor er risico is op schade, doorloop van kleuren en krimp.
  • Lange droogtijd

Hardnekkige vlekken?

Door onze jarenlange ervaring in de tapijt- en meubelreiniging en het behandelen van hardnekkige vlekken op een veilige manier hebben we een vlekverwijderaar ontwikkeld om de meeste vlekken zonder problemen te verwijderen.
NIeuw in NL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.