Lichtblauwe met witte logo van Cinco Cleaning

Zelf Perzisch tapijt reinigen

zelf perzisch tapijt reinigen

Perzische tapijten zijn er in alle vormen en maten. Denk bijvoorbeeld aan een mooi Bidjar tapijt of een Nain tapijt. Dit soort tapijten geven je woonkamer een mooie klassieke uitstraling.

Echte Perzische tapijten zijn handgeknoopt en kunnen daardoor erg kostbaar zijn. Om zo lang mogelijk van je tapijt te genieten is het daarom belangrijk om je Perzische tapijt goed te onderhouden.

Dat doe je onder andere door periodiek zelf je Perzisch tapijt te reinigen.

Wat kan je zelf doen om je Perzisch tapijt schoon te houden?

Het grootste probleem bij Perzische tapijten is de hoeveelheid zand die deze kunnen vasthouden zonder dat dit zichtbaar is. Zand heeft scherpe randen en werkt daarom als een soort schuurpapier in een tapijt. Als er zand in een tapijt zit dan beschadig je de vezels een klein beetje met elke stap die je zet. Hierdoor slijt het tapijt sneller en verkort je de levensduur. Het is dus belangrijk zoveel mogelijk zand te verwijderen.

Voor het verwijderen van zoveel mogelijk zand raden we een goede borstelstofzuiger aan. Deze komt een stuk dieper  en verwijdert daardoor tot 80% meer zand en haren dan een normale stofzuiger.

Daarnaast zijn vlekken van ongelukjes en looppaden dingen die we veel voorbij zien komen. Om dit te voorkomen raden we aan om een goede vlekverwijderaar zoals Vlekkenbaas in huis te hebben, zodat je weet wat te doen en welk product te gebruiken bij een ongelukje op het tapijt.

Het ultieme onderhoudsplan voor een Perzisch tapijt:

1. Dagelijks onderhoud Perzisch tapijt

Mocht je huisdieren hebben dan raden we aan je Perzische tapijt dagelijks grondig te stofzuigen met een goede borstelzuiger. Heb je geen huisdieren, en wordt het tapijt minder intensief gebruikt dan is 2 keer per week stofzuigen voldoende.

Regelmatig stofzuigen met een bostelstofzuiger is belangrijk, omdat je daarmee voorkomt dat het losse vuil en zand diep in het tapijt gaat zitten. Hoe dieper het in het tapijt zit, hoe moeilijker het op den duur te verwijderen is.

2. Vlekken verwijderen uit Perzisch tapijt

Het kan zomaar gebeuren: Dat glas wijn gaat om als het gezellig is of je (klein)zoon heeft met modderschoenen over het tapijt gelopen. Een ongelukje zit in een klein hoekje.

Je bent het beste bewapend tegen dit soort ongelukjes door je erop voor te bereiden.

Koop alvast een goede vlekverwijderaar met katoenen vlekkendoekjes en zet deze in het keukenkastje. Wij gebruiken Vlekkenbaas voor het verwijderen van allerlei vlekken. Zo weet je direct wat je te doen staat als dat onvermijdelijke moment is aangeboken.

Is er een bloedvlek in je tapijt gekomen? Lees hier meer over bloedvlekken verwijderen.

Zo verwijder je vlekken uit een Perzisch tapijt:

  1. Verwijder eerst zoveel mogelijk van de substantie te met een lepel.
  2. Gebruik vervolgens een goede vlekverwijderaar zoals Vlekkenbaas Vlekverwijderaar om de rest van de vlek te verwijderen.
  3. Test de vlekverwijderaar altijd eerst op een onopvallende plek op kleurbestendigheid.
  4. Spuit dit op de vlek, en laat het enkele seconden intrekken.
  5. Dep de losgekomen vlek op met een schone witte katoenen doek.
3. Perzisch tapijt laten reinigen in een professionele tapijtwasserij

We raden aan je Perzisch tapijt 1 keer per half jaar bij intensief gebruik en huisdieren tot 1 keer per 5 jaar bij weinig gebruik professioneel te laten reinigen. Laat dit doen in een professionele vloerkleedwasserij en laat NOOIT je Perzisch vloerkleed aan huis reinigen.

Door je kleed regelmatig grondig te laten reinigen door een professioneel bedrijf voorkom je dat er looppaden zichtbaar blijven op de intensief gebruikte delen en blijvende vlekken. Daarnaast kan al het zand en los vuil wat diep in het tapijt zit eruit geklopt worden. Lees hier meer over het laten reinigen van je Perzisch tapijt.

4. Bescherm je Perzisch tapijt tegen vlekken

Tip: Laat bij de professionele reiniging direct een Ecologische Vezelbeschermer aanbrengen om je Perzisch tapijt te beschermen tegen vlekken. Zo kan je vlekken bij een ongelukje gemakkelijker verwijderen en voorkom je permanente vlekken in je vloerkleed.

Hardnekkige vlekken?

Door onze jarenlange ervaring in de tapijt- en meubelreiniging en het behandelen van hardnekkige vlekken op een veilige manier hebben we een vlekverwijderaar ontwikkeld om de meeste vlekken zonder problemen te verwijderen.
NIeuw in NL

Anderen lazen ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *