logo cinco cleaning

Zelf Perzisch tapijt reinigen

zelf perzisch tapijt reinigen met stofzuiger

Perzische tapijten zijn prachtige, kleurrijke en zorgvuldig gemaakte stukken die een mooie aanvulling kunnen zijn op ieder interieur. Helaas kunnen deze tapijten na verloop van tijd vuil worden en verliezen ze hun glans. Gelukkig is het mogelijk om ze zelf te reinigen en te onderhouden, zodat ze weer als nieuw kunnen glanzen. In deze blogpost geven we tips en advies over zelf Perzisch tapijt reinigen en onderhouden.

Perzische tapijten zijn er in alle vormen en maten. Denk bijvoorbeeld aan een mooi Bidjar tapijt of een Nain tapijt. Dit soort tapijten geven je woonkamer een mooie klassieke uitstraling.

Echte Perzische tapijten zijn handgeknoopt en kunnen daardoor erg kostbaar zijn. Om zo lang mogelijk van je tapijt te genieten is het daarom belangrijk om je Perzische tapijt goed te onderhouden.

Dat doe je onder andere door periodiek zelf je Perzisch tapijt te reinigen.

Wat kan je zelf doen om je Perzisch tapijt schoon te houden?

Het grootste probleem bij Perzische tapijten is de hoeveelheid zand die deze kunnen vasthouden zonder dat dit zichtbaar is. Zand heeft scherpe randen en werkt daarom als een soort schuurpapier in een tapijt. Als er zand in een tapijt zit dan beschadig je de vezels een klein beetje met elke stap die je zet. Hierdoor slijt het tapijt sneller en verkort je de levensduur. Het is dus belangrijk zoveel mogelijk zand te verwijderen.

Voor het verwijderen van zoveel mogelijk zand raden we een goede borstelstofzuiger aan. Deze komt een stuk dieper  en verwijdert daardoor tot 80% meer zand en haren dan een normale stofzuiger.

Daarnaast zijn vlekken van ongelukjes en looppaden dingen die we veel voorbij zien komen. Om dit te voorkomen raden we aan om een goede vlekverwijderaar zoals Vlekkenbaas in huis te hebben, zodat je weet wat te doen en welk product te gebruiken bij een ongelukje op het tapijt.

Het ultieme onderhoudsplan voor je Perzische tapijt:

1. Dagelijks onderhoud

Mocht je huisdieren hebben dan raden we aan je Perzische tapijt dagelijks grondig te stofzuigen met een goede borstelzuiger. Heb je geen huisdieren, en wordt het tapijt minder intensief gebruikt dan is 2 keer per week stofzuigen voldoende.

Regelmatig stofzuigen met een bostelstofzuiger is belangrijk, omdat je daarmee voorkomt dat het losse vuil en zand diep in het tapijt gaat zitten. Hoe dieper het in het tapijt zit, hoe moeilijker het op den duur te verwijderen is.

2. Vlekken verwijderen uit Perzisch tapijt

Het kan zomaar gebeuren: Dat glas wijn gaat om als het gezellig is of je (klein)zoon heeft met modderschoenen over het tapijt gelopen. Een ongelukje zit in een klein hoekje.

Je bent het beste bewapend tegen dit soort ongelukjes door je erop voor te bereiden.

Koop alvast een goede vlekverwijderaar met katoenen vlekkendoekjes en zet deze in het keukenkastje. Wij gebruiken Vlekkenbaas voor het verwijderen van allerlei vlekken. Zo weet je direct wat je te doen staat als dat onvermijdelijke moment is aangeboken.

Is er een bloedvlek in je tapijt gekomen? Lees hier meer over bloedvlekken verwijderen.

Zo verwijder je vlekken uit een Perzisch tapijt:

  1. Verwijder eerst zoveel mogelijk van de substantie te met een lepel.
  2. Gebruik vervolgens een goede vlekverwijderaar zoals Vlekkenbaas Vlekverwijderaar om de rest van de vlek te verwijderen.
  3. Test de vlekverwijderaar altijd eerst op een onopvallende plek op kleurbestendigheid.
  4. Spuit dit op de vlek, en laat het enkele seconden intrekken.
  5. Dep de losgekomen vlek op met een schone witte katoenen doek.

3. Perzisch tapijt zelf reinigen

zelf perzisch tapijt reinigen
Zelf je Perzisch tapijt reinigen met een stofzuiger.

Voordat je begint met het reinigen van je Perzisch tapijt, is het belangrijk om alle benodigdheden klaar te hebben. Dit zal een stofzuiger (liefst een borstelstofzuiger), James Interieurreiniger, een vlekverwijderaar zoals Vlekkenbaas, en een witte badstof handdoek omvatten.

Om het tapijt te reinigen, volg de volgende stappen:

  1. Stofzuig het tapijt grondig om zo veel mogelijk los vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een borstelstofzuiger, aangezien deze dieper in het tapijt komt en meer zand en vuil verwijdert.
  2. Spuit een halve vierkante meter van het tapijt in met James Interieurreiniger. Houd de spuitbus op ongeveer 20 cm afstand en zorg ervoor dat het middel gelijkmatig verdeeld wordt. Maak het tapijt licht vochtig.
  3. Wacht een paar seconden totdat het middel is ingetrokken en zorg ervoor dat het niet opdroogt.
  4. Wrijf vervolgens het tapijt droog en schoon met lange halen en een schone witte badstof handdoek. De handdoek zal het vuil opnemen.
  5. Herhaal deze stappen totdat het hele tapijt is behandeld. Als er nog vuil achterblijft, kan je de stappen herhalen totdat je tevreden bent met het resultaat. Zorg wel dat het tapijt goed droog is voordat je voor een tweede of derde keer begint.

Het reinigen van je Perzisch tapijt volgens de bovenstaande stappen is een manier om het tapijt op te frissen en los vuil te verwijderen, maar het is geen vervanging voor professionele reiniging. Dit is omdat het alleen een oppervlakte reiniging is en niet diep in het tapijt doordringt om hardnekkig vuil en vlekken te verwijderen.

Professionele reiniging kan worden uitgevoerd door een professioneel tapijtreinigingsbedrijf en maakt gebruik van speciaal gereedschap en reinigingsmiddelen om diep in het tapijt te reinigen en hardnekkig vuil en vlekken te verwijderen. Dit is aanbevolen om het tapijt grondig te reinigen en de levensduur ervan te verlengen.

4. Perzisch tapijt laten reinigen in een professionele tapijtwasserij

We raden aan je Perzisch tapijt 1 keer per half jaar bij intensief gebruik en huisdieren tot 1 keer per 5 jaar bij weinig gebruik professioneel te laten reinigen. Laat dit doen in een professionele vloerkleedwasserij en laat NOOIT je Perzisch vloerkleed aan huis reinigen. Lees hier waarom.

Door je kleed regelmatig grondig te laten reinigen door een professioneel bedrijf voorkom je dat er looppaden zichtbaar blijven op de intensief gebruikte delen en blijvende vlekken. Daarnaast kan al het zand en los vuil wat diep in het tapijt zit eruit geklopt worden. Lees hier meer over het laten reinigen van je Perzisch tapijt.

4. Bescherm je Perzisch tapijt tegen vlekken

Tip: Laat bij de professionele reiniging direct een Ecologische Vezelbeschermer aanbrengen om je Perzisch tapijt te beschermen tegen vlekken. Zo kan je vlekken bij een ongelukje gemakkelijker verwijderen en voorkom je permanente vlekken in je vloerkleed.

Samenvatting

Perzische tapijten zijn prachtige, kleurrijke stukken die een mooie aanvulling zijn voor ieder interieur, maar na verloop van tijd kunnen ze vuil worden en hun glans verliezen. Gelukkig is het mogelijk om ze zelf te reinigen en te onderhouden zodat ze weer als nieuw kunnen glanzen. Een goede borstelstofzuiger kan helpen om zand en vuil te verwijderen, en het is handig om een vlekverwijderaar te hebben om ongelukjes op het tapijt op te kunnen ruimen. Het is ook belangrijk om het tapijt regelmatig te stofzuigen, vooral als er huisdieren in het huishouden zijn. Als er vlekken op het tapijt zijn, is het aan te raden om deze snel op te ruimen met een vlekverwijderaar om te voorkomen dat ze moeilijker te verwijderen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lazen ook: