logo cinco cleaning

Hoogpolig Vloerkleed Reinigen

Alles wat je moet weten over het reinigen en onderhouden van je hoogpolige vloerkleed.
hoogpolig tapijt reinigen

Hoogpolige vloerkleden zijn een stijlvolle en comfortabele toevoeging aan elk huis, maar het kan een uitdaging zijn om hun mooie uitstraling te behouden. Je moet ze regelmatig onderhouden en schoonmaken om ervoor te zorgen dat je hoogpolige vloerkleed er op zijn best uitziet en er geen looppaden ontstaan. In deze complete gids gaan we je alles vertellen wat je moet weten over het reinigen en onderhouden van jouw hoogpolige vloerkleed.

In deze gids bekijken we de verschillende reinigingsmethoden en de veelvoorkomende problemen die kunnen optreden bij het schoonmaken van deze kleden. Ik zal je ook tips geven voor het onderhouden van jouw hoogpolige vloerkleed en antwoorden geven op vragen die wij vaak krijgen met betrekking tot het reinigen van hoogpolige tapijten.

Of je nu iemand bent die zijn hoogpolige tapijt goed wil onderhouden en lang schoon wil houden, of een professionele schoonmaker die hoogpolige vloerkleden reinigt voor klanten, deze gids biedt waardevolle informatie en praktische tips die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw hoogpolige vloerkleed er op zijn best blijft uitzien. 

Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over het reinigen en onderhouden van hoogpolige vloerkleden.

Waarom hoogpolige vloerkleden speciale aandacht nodig hebben

Hoogpolige vloerkleden hebben lange, zachte vezels die zich heerlijk onder je voeten voelen. Maar deze lange vezels maken het vloerkleed ook vatbaarder voor slijtage, looppaden, vuil en vlekken dan laagpolige vloerkleden

De vezels van een hoogpolig vloerkleed kunnen gemakkelijk platgedrukt worden door veelvuldig gebruik. Als je bijvoorbeeld regelmatig over hetzelfde deel van het vloerkleed loopt, kan dit zorgen voor looppaden. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat het vloerkleed er versleten uitziet.

Hoogpolige vloerkleden zijn over het algemeen gevoeliger voor vuil en stof. Dit kan ervoor zorgen dat de vezels van het vloerkleed sneller verslijten. Vuil kan zich namelijk ophopen in de vezels en wrijving veroorzaken wanneer er over het vloerkleed wordt gelopen.

Kortom, hoogpolige vloerkleden zijn meer vatbaar voor slijtage en looppaden vanwege de lange, zachte vezels. De vezels kunnen gemakkelijk platgedrukt worden door veelvuldig gebruik en vuil kan zich gemakkelijker ophopen in de vezels.

Om slijtage te voorkomen en het vloerkleed zo lang mogelijk mooi te houden, is het voor hoogpolige vloerkleden extra belangrijk deze goed te onderhouden en te reinigen.

Dit zal je helpen om de levensduur van je hoogpolige vloerkleed te verlengen en ervoor te zorgen dat het er op zijn best uitziet.

Reinigingsmethoden

Als je hoogpolige vloerkleed vies wordt, zijn er verschillende manieren om het schoon te maken. Hier zijn enkele van de meest populaire reinigingsmethoden voor hoogpolige vloerkleden:

Stofzuigen en vlekken verwijderen

Regelmatig stofzuigen is essentieel om jouw hoogpolige vloerkleed schoon te houden. Je moet minstens één keer per week stofzuigen om vuil, stof en haren van huisdieren te verwijderen. Gebruik een stofzuiger met een borstel. Een borstelstofzuiger komt veel dieper in het tapijt en verwijderd daardoor meer vuil en stof dan een gewone stofzuiger.

Bij het regelmatig onderhoud hoort ook het direct behandelen van vlekken. Als er een vlek ontstaat is het belangrijk deze direct te behandelen met een goede vlekverwijderaar om te voorkomen dat de vezels verkleuren en de vlek permanent wordt.

Zelf hoogpolig vloerkleed reinigen

Wil je zelf je hoogpolige vloerkleed reinigen of opfrissen? Dan raden wij aan dit te doen met James Interieurreiniger en een schone witte badstof handdoek. Hiermee verwijder je oppervlakkig vuil en kan je je hoogpolige tapijt opfrissen. Ga als volgt te werk:

  1. Spray een vierkante meter in met James Interieurreiniger. Spray gelijkmaktig in en houd ongeveer 20 cm afstand. 
  2. Laat het een paar seconden inwerken. 
  3. Wrijf het droog met lange halen met een schone witte badstof handdoek. 
  4. Herhaal totdat je het hele kleed hebt gehad.

Dit is een simpele manier om gemakkelijk je vloerkleed op te frissen. We raden niet het gebruik van huis, tuin en keukenmiddelen aan,  omdat deze vaak niet effectief zijn of de vezel kunnen beschadigen. Voorbeelden van huis, tuin en keukenmiddelen zijn:

  • Afwasmiddel
  • Baking soda
  • Azijn
Professionele reiniging

Als je hoogpolige vloerkleed erg vuil is geworden, kan het nodig zijn om professionele reiniging in te schakelen. Wij raden aan dit altijd te laten doen in een professionele vloerkleedwasserij en niet bij je thuis. Lees hier waarom het niet verstandig is om een vloerkleed aan huis te laten reinigen.

Met een professionele vloerkleedwasserij en jarenlange ervaring in het reinigen van hoogpolige vloerkleden, kan Cinco Cleaning ervoor zorgen dat jouw vloerkleed er weer als nieuw zal uitzien.

Cinco Cleaning komt je vloerkleed gratis ophalen en afleveren en heeft duizenden 5-sterren recensies van tevreden klanten uit heel Nederland. Daarnaast hantereert Cinco Cleaning een 30 dagen 100% Tevredenheidsgarantie. Als je om welke reden dan ook niet tevreden bent met het resultaat, kun je contact opnemen met Cinco Cleaning en zij zullen het probleem oplossen.

Al met al is Cinco Cleaning een betrouwbare en professionele keuze voor het reinigen van hoogpolige vloerkleden. Klik op de knop hieronder om een offerte aan te vragen voor het reinigen van jouw hoogpolige vloerkleed.

Veelvoorkomende problemen bij het reinigen van hoogpolige vloerkleden

Hoogpolige vloerkleden zijn gevoelig voor vuil, vlekken en beschadiging. Hieronder staan enkele veelvoorkomende problemen die je kunt tegenkomen bij het reinigen van jouw hoogpolige vloerkleed:

Vezelbeschadiging

Hoogpolige vloerkleden zijn gevoelig voor vezelbeschadiging. Wanneer je te hard op het vloerkleed drukt, kan het leiden tot afgevlakte vezels of zelfs gaten. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent tijdens het schoonmaken van het vloerkleed en dat je de juiste hulpmiddelen gebruikt om de vezels in goede staat te houden.

Schimmelgroei

Als een hoogpolig vloerkleed vochtig blijft, kan het leiden tot schimmelgroei. Dit kan leiden tot een onaangename geur en gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat je het vloerkleed volledig laat drogen na het schoonmaken, om schimmelvorming te voorkomen. Laat je je vloerkleed aan huis reinigen met water, dan is de kans groot dat het niet goed kan drogen en er dus schimmelvorming ontstaat.

Vlekken die niet verwijderd kunnen worden

Sommige vlekken zijn moeilijk te verwijderen uit hoogpolige vloerkleden. In sommige gevallen kan het nodig zijn om professionele hulp in te roepen om deze vlekken te verwijderen. Als je ervoor kiest om zelf vlekken te verwijderen, zorg er dan voor dat je de juiste technieken en reinigingsmiddelen gebruikt. Lees hier meer over vlekken verwijderen.

Verkleuring door zonlicht

Hoogpolige vloerkleden zijn gevoelig voor verkleuring door zonlicht. Als je een hoogpolig vloerkleed op een plaats legt waar de zon veel schijnt, kan dit leiden tot verkleuring en schade aan de vezels. Zorg ervoor dat je het vloerkleed uit de buurt van direct zonlicht houdt, om verkleuring te voorkomen.

Onderhoudstips

Het is belangrijk om jouw hoogpolige vloerkleed regelmatig te onderhouden om ervoor te zorgen dat het er op zijn best uitziet en om de levensduur te verlengen. Hier zijn enkele onderhoudstips voor hoogpolige vloerkleden:

Stofzuigen

Zoals eerder vermeld, is regelmatig stofzuigen essentieel om jouw hoogpolige vloerkleed schoon te houden. Het wordt aanbevolen om minstens één keer per week te stofzuigen met een bostelstofzuiger. Heb je huisdieren? Overweeg dan om vaker te stofzuigen.

Vermijd overmatige blootstelling aan zonlicht

Hoogpolige vloerkleden zijn gevoelig voor verkleuring door zonlicht. Het wordt daarom aanbevolen om het vloerkleed op een plaats te leggen waar het niet te veel wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Overweeg het gebruik van zonwering of gordijnen om het vloerkleed te beschermen.

Vermijd vochtige omstandigheden

Zoals eerder vermeld, kan vocht schimmel- en meeldauwgroei veroorzaken, wat schadelijk is voor het vloerkleed en de gezondheid. Zorg ervoor dat je jouw hoogpolige vloerkleed droog houdt en vermijd het gebruik van water of vochtige reinigingsmiddelen, tenzij absoluut noodzakelijk.

Koop alvast een goede algemene vlekverwijderaar voor als er een ongelukje gebeurt

Als je op zoek bent naar een goede vlekverwijderaar, dan is Rena Vlekkenbaas een uitstekende keuze. Rena Vlekkenbaas is een algemene vlekverwijderaar die geschikt is voor allerlei verse vlekken. Het is een handig hulpmiddel om in huis te hebben, omdat het direct kan worden gebruikt wanneer er een ongelukje gebeurt.

Het grote voordeel van Rena Vlekkenbaas is dat het geschikt is voor alle soorten textiel, waaronder hoogpolige vloerkleden. Het kan veilig worden gebruikt op verschillende soorten stoffen, zonder dat het de vezels of kleur aantast.

Een ander voordeel van Rena Vlekkenbaas is dat het snel werkt. Als je een verse vlek hebt, is het belangrijk om deze direct te behandelen. Rena Vlekkenbaas kan worden aangebracht op de vlek en zal deze in de meeste gevallen effectief verwijderen. Dit voorkomt dat de vlek verder in de vezels trekt en voorkomt blijvende schade aan het vloerkleed.

Roteer het eens per 6 maanden 180 graden

Als je lang van je hoogpolige vloerkleed wilt genieten, dan is het belangrijk om regelmatig 180 graden te draaien. Hier zijn een aantal redenen voor:

  1. Het zorgt voor een gelijkmatige slijtage. Door het vloerkleed elke zes maanden te draaien, worden de drukpunten op het vloerkleed gelijkmatig verdeeld en worden bepaalde delen niet overmatig belast. Hierdoor slijt het vloerkleed gelijkmatig en voorkom je dat er looppaden ontstaan.
  2. Het voorkomt verkleuringen. Als een deel van het vloerkleed bijvoorbeeld constant wordt blootgesteld aan zonlicht, kan het na verloop van tijd verkleuren. Door het vloerkleed te roteren, wordt dit voorkomen en blijft de kleur van het vloerkleed gelijkmatig.
  3. Kan eventuele beschadigingen of vlekken verbergen. Als er bijvoorbeeld een hardnekkige vlek op een bepaald deel van het vloerkleed zit, kan het draaien van het vloerkleed ervoor zorgen dat deze vlek minder zichtbaar is.

Kortom, het regelmatig roteren van jouw hoogpolige vloerkleed kan zorgen voor een gelijkmatige slijtage, het voorkomen van verkleuring en het verbergen van eventuele beschadigingen. Dit kan de levensduur van het vloerkleed aanzienlijk.

Laat het vloerkleed professioneel reinigen

Als het hoogpolige vloerkleed erg vies is of als er hardnekkige vlekken zijn die niet weggaan, overweeg dan om het vloerkleed professioneel te laten reinigen. Professionele schoonmakers hebben de ervaring en de juiste hulpmiddelen om vuil en vlekken effectief te verwijderen zonder de vezels te beschadigen. Over het algemeen raden we aan een hoogpolig vloerkleed 1 keer per jaar professioneel te laten reinigen.

Door deze onderhoudstips te overwegen, kun je ervoor zorgen dat jouw hoogpolige vloerkleed er op zijn best uitziet en dat de vezels in goede staat blijven.

Conclusie hoogpolig vloerkleed reinigen

Hoogpolige vloerkleden voegen comfort en stijl toe aan elke kamer, maar ze zijn ook gevoelig voor vuil, vlekken en beschadiging. Het is daarom belangrijk om de juiste reinigingsmethoden en onderhoudstips te gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw hoogpolige vloerkleed er op zijn best uitziet en de vezels in goede staat blijven.

Als je nog vragen hebt over het schoonmaken en onderhouden van hoogpolige vloerkleden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Met de juiste zorg en aandacht kan jouw hoogpolige vloerkleed vele jaren meegaan en een waardevol onderdeel van jouw huis blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lazen ook: