logo cinco cleaning

Alles wat je moet weten over het bestrijden van huisstofmijt

huisstofmijt bestrijden

Het is tijd om de huisstofmijt te bestrijden. Huisstofmijt wordt namelijk een steeds groter probleem in Nederland. Dit diertje is bezig met een enorme opmars, wat erg vervelend is. Veel mensen krijgen last van een huisstofmijt allergie door deze vervelende beestjes. Daarnaast kan eczeem in veel gevallen ook worden toegeschreven aan de huisstofmijt. Het is dus tijd om zo snel mogelijk van dit vervelende diertje af te komen. Dit doe je door op de juiste manier en met de juiste producten de huisstofmijt te bestrijden. We leggen je hier uit hoe je de huisstofmijt effectief kunt verwijderen. 

Wat is huisstofmijt?

Maar wat is huisstofmijt? De huisstofmijt is een klein, wit beestje dat voor veel problemen zorgt. Je komt ze vooral tegen op warme, donkere en vochtige plaatsen. Jammer genoeg zijn het bed en de bank dus de perfecte verblijfplaatsen voor de huisstofmijt om zich in te nestelen. Ze eten hier jouw huidschilfers op. 

Veel mensen kunnen een allergie krijgen. De allergie wordt echter meestal niet veroorzaakt door de beestjes, maar door de uitwerpselen. De uitwerpselen adem je in, waardoor je verschillende klachten krijgt. Denk aan astma, eczeem, hoest, tranende ogen en niezen. Laat door een arts vaststellen dat je een huisstofmijtallergie hebt en zorg er vervolgens voor dat je de aanwezigheid van de huismijten vermindert. Gebruik een matras spray die de allergenen deactiveert, waardoor je geen allergische reacties meer krijgt. Verder onderdruk je de klachten met symptomatische medicatie en allergie immunotherapie.  

Hoe lang leeft huisstofmijt?

Voordat je begint met het bestrijden van de huisstofmijt, is het handig om te weten wat de levensduur is van huisstofmijt. Hoe lang leeft een huisstofmijt eigenlijk? Dit is meestal een paar maanden. Een vrouwelijke huismijt kan tot ongeveer 70 dagen leven. Tijdens dit korte leven legt ze wel erg veel eitjes, namelijk wel 25 tot 30. Zo groeit een kleine groep huisstofmijten al gauw uit tot een hele grote groep mijten. 

Hoe kan je huisstofmijt herkennen?

Maar hoe ziet huisstofmijt eruit? Het beestje heeft 8 pootjes, waardoor het eruit ziet als een heel klein spinnetje. Een huisstofmijt herkennen, dat is niet gemakkelijk. Op de vraag ‘kan je huisstofmijt zien’ is het antwoord: nee. Door de afmeting van 0,1 mm tot 0,6 mm kun je ze namelijk meestal niet goed met het blote oog zien. Ze zijn dus een onzichtbaar probleem. 

Het beestje gedijt goed bij een luchtvochtigheid van 75-80% en een temperatuur van ongeveer 25 graden. De bank en het bed zijn hierdoor zijn favoriete plekken. De huisstofmijt eet vooral menselijke huidschilfers, maar ook dierenharen, pollen, bacteriën en schimmels. Is jouw huis vochtig, warm en stoffig? Dan verspreidt het beestje zich snel bij jou thuis. 

Wat kan je het beste tegen huisstofmijt doen?

Maar wat te doen tegen huisstofmijt? Er zijn een aantal stappen die je kunt zetten. Als eerste raden we aan om het vocht in je huis te bestrijden. Zet een raam of ventilatierooster open en lucht twee keer per dag kort het huis door de ramen wijd open te zetten. Daarnaast is het verstandig om bedden ‘s ochtends opengeslagen te laten, in plaats van ze op te maken. Zo kan het vocht erin verdampen, waardoor de huisstofmijt jouw bed veel minder fijn vindt om in te verblijven. 

Verder is het slim om je huis stofvrij te maken. Neem de vloeren geregeld af met een vochtige doek. Doe dit ook bij meubels van glad materiaal. Stofzuig daarnaast textiel, zoals tapijten en vloerkleden, minimaal een keer per week. Was eveneens je lakens, kussenslopen, dekbedovertrekken en onderlakens minstens eens in de twee weken op 60°C. 

Je slaapkamer bestrijden tegen huisstofmijt

De huisstofmijt verblijft het liefst in de slaapkamer en dan vooral in bed. Het is hier vaak lekker warm, er zijn veel huidschilfers te vinden en het bed wordt geregeld vochtig. Daarom is het verstandig om je lakens, kussenslopen, dekbedovertrekken en matrashoes geregeld goed te wassen op 60°C. Je dekbedden, kussens en dekens moet je ook om de 6 weken op deze temperatuur wassen om de huisstofmijt af te schrikken. 

De juiste inrichting van je slaapkamer is ook belangrijk om de huisstofmijt uit je bed te houden. Ondanks dat planten erg leuk zijn, is het niet verstandig om ze in je slaapkamer te zetten. Planten worden namelijk snel stoffig en daar houden de huismijten wel van. Daarnaast raden we aan om niet te veel kleden en kussens in je slaapkamer te plaatsen. Hier gaan de beestjes namelijk ook graag op zitten. Ben je van plan om een nieuw matras aan te schaffen? Zorg er dan voor dat het niet van kapok of wol is gemaakt. Een bed met een luchtdoorlatende bodem schrikt de huisstofmijt ook af. 

matras stofzuigen
Stofzuig regelmatig je matras om huisstofmijten te verwijderen.

De huisstofmijt laten bestrijden; dit zijn jouw voordelen

Wil je snel van de meeste huisstofmijten af? En wil je het liever door iemand anders uitvoeren? Dan kan je ervoor kiezen om de bestrijding door Cinco Cleaning uit te besteden. De vakmensen van Cinco Cleaning reinigen bijvoorbeeld matrassen, meubels en vloerkleden.

Besteed je de bestrijding uit aan Cinco Cleaning, dan profiteer je van een aantal voordelen:

  • Grondigste professionele reiniging van jouw bank of matras.

Matrassen worden professioneel gereinigd d.m.v. het POTEMA® droogreinigingssysteem dat tot 95% van de huisstofmijt en uitwerpselen verwijderd. Je matras is direct weer beslaapbaar.

  • Veel kennis en ervaring

De schoonmaakspecialisten van Cinco Cleaning hebben meer dan 30 jaar ervaring in hun vakgebied

  • Veilige reinigingsmiddelen voor mens en dier

Wij gebruiken alleen biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen. De bestrijding van de huisstofmijt is dus niet schadelijk voor dieren of kleine kinderen.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan. 

huisstofmijt laten bestrijden
Huisstofmijt laten bestrijden door een erkend bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lazen ook: