logo cinco cleaning

Leren Bank Onderhouden

leren bank onderhouden

Waarom een leren bank onderhouden?

Een prachtig leren bankstel is een pronkstuk in iedere woonkamer. Tijdloos, stijlvol en met een mooie elegante uitstraling zorgt een leren bank voor een fijne sfeer in huis. Een behoorlijke investering waar u jarenlang plezier aan wilt beleven.

Leer is een natuurproduct en krijgt na verloop van tijd z’n unieke doorleefde karakter. Door regelmatig gebruik zullen er plooien ontstaan in het leer en komt het leer in aanraking met vuil, smeer en vet.

Een gekleurde spijkerbroek die afgeeft, huidvet van een huisdier dat achterblijft op het leren meubelstuk. Koffie, wijn of een andere vloeistof dat gemorst wordt op uw leren stoel.

Een leren meubelstuk krijgt nogal wat te verduren.

Wekelijks onderhoud leren meubels

Met een klein beetje onderhoud zult u langer plezier hebben van uw leren meubel. Een prettige bijkomstigheid van leer is dat het onderhoudsarm is. Stof of vuil is gemakkelijk te verwijderen, ideaal met kinderen.

Maar als stof en vuil niet regelmatig wordt verwijderd dan hoopt het zich op en zal het als schuurmiddel gaan werken. Krassen en overige beschadigingen zijn dan het gevolg. Dat wil je natuurlijk niet.

Daarom is het goed om wekelijks een leren meubelstuk te reinigen met een zachte schone (vochtige) doek en een stofzuiger met zachte borstel. Zuig ook goed in de naden en tussen de kussens.

Heb je losse kussens? Haal ze dan wekelijks uit je bank en maak alles stof en vuil vrij.

Daarom is het belangrijk om uw leren bank regelmatig en met zorg te onderhouden. Dat verlengt de levensduur en zo kunt u langer genieten van uw lederen meubels.

Een ongelukje…wat nu?

Een drankje morsen op een leren bank, een huisdierenongelukje, de inkt van een pen. Het zijn zo maar een paar voorbeelden van ongelukjes die kunnen gebeuren in het dagelijks leven. Vervelend als dat net gebeurt op je leren bank. Helaas kunnen we het niet helemaal voorkomen.

Snel handelen voorkomt erger. Hoewel leer een sterk en slijtvast product is, is het ook poreus. Daarom is snelheid maar zeker ook voorzichtigheid bij de schoonmaak van vlekken geboden.

Ligt er nog vloeistof op de bank? Dep dit dan meteen op met een stuk keukenpapier of een absorberende doek. Ga niet vegen, zo verspreid je de vlek en dat wil je niet.

Gebruik niet te veel water dit kan het leer beschadigen. Blijft de vlek zichtbaar? Lees dan goed de instructies van de fabrikant om te bepalen welke behandeling of producten effectief zijn voor het reinigen van de vlekken.

In onze webshop vind je diverse producten voor het reinigen van vlekken op leren meubelstukken.

Onderhoud voor een langere levensduur

Naast het wekelijks onderhoud is het goed om leren meubels meerdere keren per jaar intensief te reinigen en een beschermende behandeling te geven. Hoe kunt u dit het beste aanpakken?

Leren meubelen kunnen het beste gereinigd worden met schoonmaakproducten speciaal voor leer, zoals een leather cleaner. Deze cleaner reinigt effectief, verwijdert vlekken en oude vervuilde lagen ledercrème.

Stap 1:

Een reinigingsproduct brengt u aan met een zachte vochtige microvezeldoek met cirkelvormige bewegingen. Zo verdeelt u het product goed en bereikt u de gehele oppervlakte. Op deze manier verwijdert u al het ingetrokken vuil van uw leren meubels.

Stap 2:

U laat het leer drogen en wrijft het eventueel voorzichtig droog met een zachte schone doek.

Stap 3:

Hardnekkige vlekken kunt u het beste reinigen met speciale removers voor het type vlek, bijvoorbeeld inkt of lippenstift.

Stap 4:

Na het gebruik van een cleaner moet het leer goed verzorgd en beschermd worden door het in te smeren met een leercrème, wax of olie afhankelijk van het soort leer. Een leerverzorgingsproduct voedt het leer, maakt krassen glad en beschermt het leer optimaal. Deze producten zijn er in diverse kleuren en voor verschillende leersoorten te verkrijgen, passend bij uw meubels.

Stap 5 (optioneel):

Ook voor een extra beschermende behandeling bijvoorbeeld tegen het indringen van vocht zijn er diverse producten. Bekijk vooraf goed de onderhoudsinstructies van de fabrikant.

In onze webshop vindt u verschillende producten; van complete onderhoudsets voor beschermen, voeden en reinigen tot herstellende producten bij slijtage, verkleuring of kleurverlies. Verkrijgbaar voor diverse leersoorten en afgestemd op de intensiteit van de gewenste reiniging.

Goede verzorging van een leren bank

Om lang van uw leren bankstel te genieten maakt u de bank regelmatig schoon en houdt u hem stof en vuil vrij. U gebruikt de juiste onderhoudsproducten om uw leren meubelstuk te verzorgen.

Daarnaast zijn er nog een aantal leefregels om de levensduur van leren meubels te verlengen:

  • Houd leren meubelstukken uit de buurt van warmtebronnen zoals vuur en radiatoren, warmte zorgt voor uitdroging en barsten van het leer.
  • Voorkom direct zonlicht op leren meubelen, dit veroorzaakt verkleuring en veroudering van het leer.
  • Bescherm een leren bank of stoel tegen scherpe voorwerpen die krassen, deuken of gaten veroorzaken.

De meest schade aan leren meubels ontstaan door verkeerde schoonmaak, daarom hieronder nog een aantal veel voorkomende reinigingsfouten:

  • Het niet opvolgen van de onderhoudsinstructies van de fabrikant
  • Het gebruik van gewone schoonmaakproducten op leer
  • Reinigen met alleen water of te veel water
  • Gemorste vloeistoffen worden niet meteen verwijderd
  • Leren meubels drogen met een warmtebron zoals bijvoorbeeld een föhn
  • Het niet regelmatig stof en vrij maken van uw leren bankstel
  • Te laat of geen vakkundige hulp inschakelen voor het verwijderen van hardnekkige vlekken

Hopelijk heeft u met bovenstaande reinigingstips jarenlang plezier en comfort van uw mooie leren bank of stoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *