logo cinco cleaning

Schoonloopmat of droogloopmat?

schoonloopmat

Hoe maak je een efficiënte schoonloopzone in huis?

De herfst is weer in ons land en dat betekent meer regen, zand en modder en dus vieze schoenen. Al dat vuil wat aan je schoenen blijft kleven wil je natuurlijk niet in je huis krijgen. Het meeste vuil houd je buiten door het maken van een goede schoonloopzone.

Maar hoe pak je dit aan? En welke matten zijn het meest geschikt voor uw situatie?

Een complete schoonloopzone bestaat uit 3 soorten matten:

 1. Buitenmat
 2. Schoonloopmat
 3. Droogloopmat

In de meeste huizen en appartementen is slechts ruimte voor 2 matten. Een buiten- en een binnenmat. U zult dan moeten kiezen tussen een schoonloopmat of een droogloopmat. Lees snel verder om te zien wat wij adviseren in dit geval.

1. Buitenmat:

Dit is een entreemat voor buiten die gemaakt is van kunststof vezels en daardoor bestendig tegen alle weersinvloeden. Deze mat verwijdert het ergste en grove vuil, modder en zand en voert het water af.  Een goede eerste stap voor een schoon en droog entree.

De Cinco Buitenmat is verkrijgbaar in 3 verschillende standaard maten: 100 cm x 60 cm, 100 cm x 150 cm en 200 cm x 150 cm.

Bestel hier de Cinco Buitenmat.

2. Schoonloopmat met gedraaide nylon pool

Voor in huis onderscheiden we twee soorten matten: een schoonloopmat en een droogloopmat. De meeste huizen hebben slechts ruimte voor één soort mat en moeten dus kiezen.

In het geval dat u geen ruimte heeft voor een schoonloopmat én een droogloopmat raden we aan te kiezen voor een schoonloopmat met een gedraaide nylon pool. Deze neemt zowel vuil als vocht op.

Deze mat heeft als doel om zoveel mogelijk zand en vuil op te nemen, maar neemt ook zeker vocht op. De gedraaide nylonvezels zorgen voor een goede vegende werking. Het vuil blijft niet op de mat liggen maar trekt erin wat verdere verspreiding voorkomt.

Deze schoonloopmat neemt ook zeker wel vocht op maar in mindere mate dan een droogloopmat.

Regelmatig stofzuigen zorgt ervoor dat de mat zijn werking behoudt, hoe schoner de mat hoe beter hij z’n werk kan doen..

De Cinco Schoonloopmat met gedraaide nylon pool is verkrijgbaar in verschillende monotone kleuren of two tone kleuren. Standaard breedtes zijn 85 cm, 115 cm en 150 cm. Maar de matten kunnen ook volledig op maat gemaakt worden voor uw specifieke situatie.

Kies voor een mat zo groot mogelijk, die past binnen de plek en uw budget. Als u voor een te kleine mat kiest wordt er vaak minder gebruik van gemaakt en is  de vuil en vochtopnemende werking kleiner.

Bestel hier de Cinco Schoonloopmat

3. Droogloopmat:

In de meest ideale situatie is er ruimte voor een buitenmat, een schoonloopmat en een droogloopmat. Voor het beste effect zullen ze ook in die volgorde geplaatst moeten worden. De buitenmat verwijderd het grovere vuil van de schoenen, de schoonloopmat verwijderd het fijnere vuil en de droogloopmat heeft een hoog vocht opnemend gehalte zodat de schoenen drooggemaakt worden.

Een droogloopmat is  gemaakt van katoen, droogt de schoenzolen en heeft als primaire doel om zoveel mogelijk vocht op te nemen. Dat voorkomt natte voetstappen en uitglijden in huis. Uiteraard neemt een droogloopmat ook vuil op maar het vuil zal er meer bovenop blijven liggen. Door de mat regelmatig te stofzuigen voorkom je dat het vuil uiteindelijk alsnog naar binnengelopen wordt.

Bestel hier de Cinco Droogloopmat. 

Onderhoud Matten

Ons advies is om uw matten regelmatig schoon te maken. Zo verwijdert u alle opgeslagen vuil en vocht waardoor de mat zijn goede werking kan blijven doen. Veel matten zijn wasbaar in de wasmachine, natuurlijk wel afhankelijk van de maat.

Daarnaast kunt u ook altijd contact met Cinco Cleaning opnemen voor het reinigen van uw mat.

6 reacties

 1. Ik zou graag die matten willen bestellen voor buiten en binnen. Mijnprobleem is dat ik vloerbedekking heb tot aan de voordeur die natuurlijk nu super smerig is geworden. Er zou gewoon een groot stuk in de gang bij de voordeur uitgesneden moeten worden en daar dan een keurige binnen/doorloop mat geplaatst kunnen worden. Zou U die klus kunnen opnemen tegen betaling ? Ben woonachtig in Enschede

  1. Hallo,

   Dit doen wij helaas niet. We kunnen het tapijt eventueel wel grondig reinigen of een schoonloopmat op maat leveren die u erop legt.

   Anders zou een tapijtwinkel u hiermee helpen?

   Mvg,
   Willem van Cinco Cleaning

 2. Beste mensen,
  ik heb wel interesse in de matten maar lees nergens hoe dik de matten zijn. Wij hebben nog zo’n ouderwetse mat die in de vloer verwerkt zit. Dan is de dikte wel van belang anders breken we ons nek. Ik hoor graag van jullie.
  vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lazen ook: