logo cinco cleaning

Zonnepanelen Reinigen

zonnepanelen reinigen

Zelf zonnepanelen reinigen of uitbesteden?

Moeten zonnepanelen schoongemaakt worden? Wat zijn de voordelen? Hoe pak ik dit aan? Kan ik dat zelf doen of is het verstandiger om de zonnepanelen te laten reinigen door een professioneel bedrijf?

Stelt u zichzelf weleens deze vragen? In deze blog informeren wij u over het onderhoud van zonnepanelen en geven u de afweging om het zelf uit te voeren of te laten uitvoeren door een vakkundig bedrijf.

Waarom zonnepanelen reinigen?

Zonnepanelen vangen zonlicht op wat omgezet wordt in zonne-energie. Als de panelen vervuild raken door stof, vogelpoep, bladeren of ander vuil dan kunnen ze minder zonlicht opvangen en werken ze dus minder efficiënt.

Het gevolg is dat er minder zonne-energie zal worden geproduceerd en u dus minder rendement behaald.

Wij adviseren u de panelen zo’n 2x per jaar te reinigen. Dit is mede afhankelijk van het soort paneel en de omgeving. Platte zonnepanelen moeten vaker gereinigd worden dan schuine panelen. Op platte exemplaren kan water blijven liggen wat verdampt als het opdroogt. Meestal blijft er dan een modderig residu achter wat ervoor zorgt dat de zonnepanelen vaker schoongemaakt moeten worden.

Door in het voorjaar uw zonnepanelen schoon te maken krijgt u het meeste rendement in de zonnigste maanden van het jaar. In het najaar behaalt u het meeste rendement door te zorgen dat de zonnepanelen vrij zijn van losliggende bladeren.

Schone zonnepanelen kunnen wel tot 20% meer rendement opleveren. Hier mee wordt uw terugverdientijd van de investering verkort. Het is dus zeker de moeite waard om uw zonnepanelen schoon te houden.

Zelf uw zonnepanelen reinigen

Het schoonmaken van zonnepanelen is op zich een makkelijk klusje; met water en goed materiaal komt u heel ver. Een bijkomende lastigheid is dat de panelen zich vaak op het dak bevinden. De meest veilige manier om de panelen schoon te maken is vanaf de grond en te werken met een uitschuifbare telescoopsteel en -borstel. Door de uitschuifbaarheid kunt u vanaf de grond de panelen op het dak bereiken. Kies een steel die past bij de te bereiken hoogte. Ze zijn er in allerlei maten en soorten te koop.

Daarnaast is het moment van schoonmaken van belang. Ga niet schoonmaken op een hele warme, zonnige dag maar kies voor een koel moment (ochtend of avond) op de dag. U kunt zonnepanelen het beste reinigen als het een beetje regent. Het regenwater weekt het aanwezige vuil al grotendeels los, wat het schoonmaken makkelijker maakt.

Verwijder in eerste instantie bladeren en hardnekkig vuil met een doek of zachte borstel. Daarna kunt u met water (tuinslang) en een zonnepaneel schoonmaak product de panelen zachtjes schoonmaken. Naspoelen met water voorkomt dat er zeepresten achterblijven op de zonnepanelen.

Maak de zonnepanelen niet te hard schoon en gebruik geen hogedrukreiniger, dit kan krassen veroorzaken.

Zonnepanelen laten reinigen

Zitten uw zonnepanelen op een plek waar u vanaf de grond niet goed bij kunt? Of ziet u het niet zitten om met allerlei veiligheidsmaatregelen het dak op te gaan? Of zijn uw zonnepanelen ernstig vervuild?

Dan kunt u overwegen om het reinigen van uw zonnepanelen over te laten aan een professioneel bedrijf. Zij zullen veilig en vakkundig uw zonnepanelen reinigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lazen ook: