logo cinco cleaning

Kelim Vloerkleed Reinigen

kelim vloerkleed reinigen

Een kelim vloerkleed is een prachtig en uniek accessoire voor elk huis. Ze voegen een mooie, bohemien sfeer toe aan elke kamer en zijn vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol. Hoewel ze prachtig zijn om naar te kijken, kunnen ze wel wat onderhoud vergen om er mooi uit te blijven zien. In dit blogpost geven we tips over hoe je een kelim vloerkleed kunt reinigen en onderhouden, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben.

 

Kelim vloerkleden komen in veel verschillende inrichtingen tot hun recht. Je ziet een mooie Kelim vaak in een klassiek interieur, maar ook een industriële, moderne of vintage inrichting kunnen ze helemaal afmaken. 

Een groot voordeel is dat ze dun en licht van gewicht zijn en daardoor makkelijk op te rollen en te verplaatsen zijn. 

Kortom, het is een gewild kleed in vele interieurs.

Wat is een Kelim vloerkleed?

Een kelim vloerkleed is een handgeknoopt vloerkleed dat wordt gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol of zijde. Het wordt ook wel een “kilij” of “kilim” genoemd en heeft vaak een vlakke, platte weefselstructuur.

Kelim vloerkleden worden al eeuwenlang gemaakt in landen zoals Turkije, Iran, Afghanistan en andere landen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. En momenteel ook in landen als Roemenië, Moldavië en Bulgarije. Ze zijn bekend om hun unieke patronen en kleuren, die vaak geïnspireerd zijn op de cultuur en geschiedenis van de regio waar ze vandaan komen.

Kelim vloerkleden zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze zijn ook zeer duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Het zijn daarom ook zeer populaire vloerkleden in Nederland.

Een Kelim tapijt stofzuigen

Een Kelim vloerkleed moet net als ieder ander tapijt regelmatig gestofzuigd worden. Als je een stofzuiger koopt let er dan op dat je er één koopt waarbij je de zuigkracht zelf kan instellen.

Voor een Kelim vloerkleed op een harde vloer raden wij de SEBO Airbelt D3 Parket aan. De zuigkracht kan je gemakkelijk instellen op de handgreep. Deze wordt geleverd met een mondstuk voor harde vloeren en een COMBI mondstuk speciaal voor je Kelim Tapijt.

Als je je Kelim gaat stofzuigen zet de zuigkracht van de stofzuiger dan wat lager en gebruik eventueel het mondstuk voor bekleding. Een te harde zuigkracht en een verkeerd mondstuk kan het weefsel kapot maken.

Kelim tapijt impregneren?

Een Kelim tapijt is van zichzelf al redelijk vlekbestendig. Het strakke weefsel maakt het moeilijk voor vloeistoffen om direct in de stof te dringen. Maar wil je echt geen vlekken meer? Het strakke weefsel zorgt er ook voor dat het uitermate geschikt is om te impregneren. Als het goed geïmpregneerd is en je laat bijvoorbeeld een glas wijn vallen, dan zal dit niet in het tapijt trekken. Zo kan je het gemakkelijk opdeppen met bijvoorbeeld een katoenen handdoek. Gebruik Rena Impregneerspray Eco om zelf je Kelim tapijt te impregneren. 

Vlekken verwijderen uit een Kelim vloerkleed

Mocht er toch een vlek ontstaan, dan is het belangrijk dit snel te behandelen. Ligt er nog gemorste vloeistof op het kleed? Schep dit dan met een lepel eraf zonder druk op het tapijt uit te oefenen. Zo druk je de vloeistof niet in het weefsel. Dep de vlek met een handdoek vanaf de buitenkant van de vlek naar het midden. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen. 

Wij raden aan een goede vlekverwijderaar in huis te hebben, zodat als dat vervelende ongelukje gebeurt je niet op internet hoeft te gaan zoeken naar allerlei huis, tuin en keukenmiddeltjes die het probleem vaak alleen maar groter maken. Wij gebruiken zelf Rena Vlekkenbaas en dit werkt heel goed in de meeste gevallen.

Mocht de vlek na deze behandeling niet weg zijn dan is het goed uw kleed door een professioneel bedrijf, zoals Cinco Cleaning te laten reinigen. Het gebruik van huishoudelijk en commerciële tapijtreinigingsproducten raden wij af. Deze producten zijn vaak schadelijk voor je mooie Kelim-vloerkleed. Ze kunnen vezelbeschadiging en bleekvlekken veroorzaken.

Een Kelim tapijt professioneel reinigen

Een Kelim vloerkleed reinigen vraagt om expertise. Kelim tapijten kunnen niet kleurecht en kwetsbaar zijn. Dit betekent dat als een onbekwaam bedrijf ermee aan de slag gaat er risico is op kleurdoorloop en beschadigingen. Een professioneel bedrijf zal voor de reiniging de Kelim altijd testen op kleurechtheid.

Cinco Cleaning voert vooraf een grondige inspectie uit en kijkt naar de kwaliteit, de kleur, de vezels en de vlekken die op het kleed aanwezig zijn. Aan de hand van deze inspectie kiezen wij de meest geschikte reinigingsmethode.

We behandelen eerst de aanwezige vlekken en reinigen vervolgens het hele kleed. De laatste stap is het aanbrengen van een beschermende coating. Het resultaat is een Kelim die mooi schoon en fris is en waar je nog jarenlang plezier van kan hebben.

Wil je meer weten over het professioneel laten reinigen van je Kelim vloerkleed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lazen ook: