logo cinco cleaning

Vloerkleed laten Reinigen Tips

Vloerkleed laten reinigen

Je hebt besloten dat je je vloerkleed wilt laten reinigen.  Hoe pak je dit goed aan zonder dat het uitloopt op een drama? Er zijn veel verschillende aanbieders, veel verschillen in prijzen en veel verschillen in kwaliteit.

Daarnaast zijn er ook “bedrijven” actief die alleen uit zijn op je geld en woekerprijzen rekenen zonder dat ze daar iets voor te willen doen. Al met al dus best een klusje om uit te zoeken waar je je kostbare tapijt het beste kan laten reinigen.

In deze post zal ik deze vraag zo goed mogelijk beantwoorden, zodat je precies weet wat belangrijk is bij het selecteren van een betrouwbaar bedrijf voor het reinigen van je tapijt of vloerkleed.

Hoe wordt mijn kleed gereinigd?

Stel de vraag en kijk hoe er gereageerd wordt. Als ze een standaard reinigingsprocedure vertellen zonder te vragen wat voor tapijt het is dan is de kans groot dat er niet wordt gekeken naar de eigenschappen van een vloerkleed, en worden alle vloerkleden op dezelfde manier gereinigd. Voor sommige kleden kan dit goed zijn, maar voor andere tapijten kan dit niet de meest optimale methode zijn of kan deze methode zelfs schade veroorzaken.

Je zou moeten zoeken naar een bedrijf dat elk vloerkleed apart bekijkt en de reinigingsmethode afstemt op de eigenschappen en staat van het tapijt. Een zwak antiek vloerkleed zou bijvoorbeeld niet zomaar in een klopmachine mogen, omdat dit het kleed zou kunnen beschadigen.

Een kleed van wol zal met een ph-neutraal product gereinigd moeten worden, zodat de wolvezel niet aangetast wordt en de eigenschappen van de wol behouden blijven. Doe je dit niet dan ziet het kleed er misschien wel schoon uit maar is het zijn body kwijt en zal het snel weer vuil worden.

Vraag een duidelijke prijsofferte aan inclusief ophalen en afleveren.

Sommige bedrijven proberen je eerst goedkoop binnen te lokken en als ze het kleed eenmaal in hun bedrijf hebben blijkt alles ineens een stuk duurder te zijn. Zorg het liefst voor een schriftelijke offerte waarin precies staat waar je aan toe bent. Eerlijke bedrijven zullen dit graag geven, oneerlijke bedrijven houden ervan om dit vaag te laten zodat ze later de prijs kunnen opvoeren. Vaak kun je een prijs krijgen als je aangeeft wat de afmetingen van het tapijt zijn en aangeeft om wat voor tapijt het gaat. Als het vloerkleed opgehaald en afgeleverd moet worden let er dan goed op of dit is meegenomen in de offerte.

Laat je vloerkleed nooit thuis reinigen.

Goede bedrijven zullen nooit een vloerkleed bij je thuis reinigen. Dit kan allerlei risico’s met zich meebrengen voor je vloerkleed en de vloer waar het kleed op ligt. Als er teveel water wordt gebruikt is het zeker mogelijk dat het drogen te lang duurt waardoor er schimmels ontstaan. Daarnaast zal het meeste vuil in het kleed blijven zitten, omdat het niet geklopt en niet grondig gewassen kan worden. Professionele bedrijven reinigen vloerkleden altijd in een professionele kledenwasserij.

Beschikt het bedrijf over voldoende ervaring en kennis

Het goed reinigen van vloerkleden is een vak apart. Iemand die net begonnen is zal misschien kennis hebben maar nog geen ervaring. Wil je dat hij het gaat uitproberen op jouw vloerkleed? Nee, natuurlijk niet. Je wilt een bedrijf met kennis én ervaring. Vraag hoe lang het bedrijf bestaat en of ze ook aan scholing doen. Ik zou mijn vloerkleed het liefst laten reinigen door een bedrijf met minimaal 5 jaar ervaring.

Beschikt het bedrijf over een professionele tapijtenwasserij.

Net als met alles is het goede gereedschap het halve werk. Dit geldt ook voor het reinigen van je vloerkleed. Het opzetten van een professionele tapijtwasserij is een grote investering en er zijn niet veel bedrijven in Nederland die dit hebben. Een professionele tapijtenwasserij bestaat minimaal uit:

  • Een klopmachine
  • Wasvloer
  • Tapijtcentrifuge
  • Droogkamer

Samenvatting

Het vinden van een geschikt en professioneel bedrijf voor het reinigen van je vloerkleed is niet altijd gemakkelijk, maar met de juiste voorkennis zeker niet onmogelijk. Stel vragen en kijk hoe er gereageerd wordt. Hoe wordt mijn kleed gereinigd? Mag ik een schriftelijke prijsofferte ontvangen? Hoe lang bestaat uw bedrijf? Wat voor machines hebben jullie? En blijf weg bij bedrijven die jouw vloerkleed aan huis willen reinigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *